Kasvuturvas muudab mulla viljakaks

Grete Naaber
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aianduspoodides kõrguvad kasvuturvaste pakid.
Aianduspoodides kõrguvad kasvuturvaste pakid. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Aianduspoodides, ükskõik kuhu sisse ei astuks, kõrguvad kasvuturvaste pakid: kevad on käes, potipõllumehed liikvel.


OÜ Seltereti Pärnu Allika aiakeskuses (Allika 2) troonivad turbakottide plokid koguni välisukse ees katuse all, sest kitsukestesse ruumidesse nad ära ei mahuks. Juhataja Lia Kivi (pildil) leiab koguni, et eri kasvuturbaid ja lillemuldi võiks juurde tellida, kuid praegu pole neid kuhugi panna. Mullasortide valik on nii rikkalik, et igale lillesordile ja potipõllumehe taimeliigile leidub oma muld.



"Pakenditel on eestikeelsed selgitused, millega kasvuturvas või muld rikastatud. Meie tähelepanekutel teeb ostja valiku harjumuse põhjal: kes on aastaid edukalt kasutanud Biolani, kes Eestis toodetavaid kasvuturbaid," selgitas Kivi. Tema sõnutsi on kõik mullaviljakuse tõstjad turba baasil valmistatud, erinevad on neis vaid lisandid. Lisanditena kasutatakse kasvuturvastes kas väetisi, komposti, linnusõnnikut, happesuse neutraliseerijaid ja niiskuse reguleerijaid.



"Eesti kasvuturvaste ja Biola-ni vahe seisneb selles, et Eesti kasvuturba kasutaja peab lisaväetist andma hakkama juba kuu aja pärast, Biolani puhul hiljem," rääkis Kivi.



"Tähtis on meeles pidada, et kasvumullad oleksid värsked. Seisnud muldades toimub keemiline reaktsioon, mis taimedel tekitab tõusme- ja varrepõletikku," hoiatas ta. Potipõllumeestele tuletas Kivi sedagi meelde, et pole õige kasutada tomatite ja kurkide kasvatamiseks sama mulda, sest kurk ja tomat on eri vajadustega taimed.



Mis juhtub, kui aiapidaja ise kasvumulla segab? Ei midagi, ainult et on oht saada mullaga kaasa vihmaussid, mis taimejuuri himustavad.



"Muld tuleks läbi kuumutada. Panna kausiga kuumale pliidile ja ussid tulevad pinnale, nende munad hävivad. Kuumutamine mulla koostist ei riku," kinnitas Kivi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles