Kaupo Meiel: Tuul Eyjafjallajökullilt tuhka tõi

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres G. Adamson

Island, suhteliselt väike saareriik, mida maailm tunneb peamiselt Björki sünni- ja Mati Põdra töökohana, purskas end läinud nädalal nii tugevalt eurooplaste meeltesse, et ei kao sealt nii pea.


Alles see oli, kui Islandi suurpangad koos välisrahaga kõrbesid, kui seal alustas purskamist hääldamatu nimega vulkaan Eyjafjallajökull ja paiskas nähtavat ja nähtamatut tuhka pähe nii ülejäänud skandinaavlastele, inglastele, sakslastele, eestlastele kui lugematutele muudele rahvastele.



Lennuliiklus katkes möödunud nädalal suures osas Euroopas ning ilmutab alles nüüd esimesi jätkamise märke. Rahaline kahju, mida Eyjafjallajökull põhjustas, tuleb veel kokku arvata. See saab olema üüratu, sest sihtkohtadesse ei jäänud jõudmata ainult inimesed, vaid samuti teatud osa kaupa.



Vulkaanituhk oli samal ajal vesi rongi-, bussi- ja autorendifirmade veskile. Rongide ja bussidega sõideti läinud nädalavahetusel ilmselt rohkem kui mitme eelneva kuu vältel.



Loodus on hiiglama võimas asi, nagu teadis juba Kingpool, ja nüüd näitab see järjest oma võimu. Maa väriseb, vulkaanid purskavad, Keskerakond teeb reklaamikampaaniat. Inimene oma soovide ja plaanidega on selle kõige kõrval nii väike, nii väike. Läheks elu ometi natuke stabiilsemaks, hakkab kergelt ära tüütama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles