Kolme riigi motomehed kihutasid Potsepa maratonil

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kestuskrossi Eesti meistrivõistluste avaetapi stardist tuiskas rajale ligi 150 kaherattalise tsikli taltsutajat.
Kestuskrossi Eesti meistrivõistluste avaetapi stardist tuiskas rajale ligi 150 kaherattalise tsikli taltsutajat. Foto: Tõnis Kukk

Pärnumaa motosportlased võitsid kestuskrossi Eesti lahtiste meistrivõistluste esimesel etapil Potsepa liivakarjääris kaheksa pjedestaalikohta.


Suvehooaja esimene motomaraton meelitas viie kilomeetri pikkusele liivas ja männimetsa vahel kulgenud ringile kihutama üle paarisaja võidusõitja. Eesti krossimeestele pakkusid konkurentsi Läti ässad ja üle poolesaja Soome võidusõitja.



“Usun, et nii sõitjad kui pealtvaatajad said toreda elamuse,” ütles mullu enduro Euroopa meistrivõistlustel seenioride kulla võitnud Toivo Nikopensius. “Rada oli kuiv ja tugev tuul puhus tolmupilved kiiresti laiali.”



Soomlasel lasti vähe aega ees sõita


Võistluspäeva esimeses stardis sööstsid kaherattaliste tsiklite taltsutajad kaks tundi kestvale sõidule kümne võistlusklassi esikohakarikaid jahtima.



Esimestel ringidel juhtisid võistlust soomlane Mikko Jumpanen ja Urmas Põldma klubist Favor Motosport. Liidrite selja taga kihutas pikka aega kaks vendadepaari: Redmoto Honda klubi värvides sõitvad Priit ja Kristjan Rätsep ning paljukordsed Balti ja Läti meistrid Janis ja Einars Vinters. Väärib märkimist, et mõlemad lätlased on võitnud Eesti meistrivõistlustelgi nii kulda, hõbedat kui pronksi.



Teise sõidutunni alguseks, kui mehed tulid boksi oma raudruunasid jootma, kerkis liidriks Priit Rätsep, kes lükkas Põldma teisele kohale. Õige varsti pidi kolmandat positsiooni hoidnud Janis Vinters endast mööda laskma Kristjan Rätsepa.



Kaks tundi pärast stardipauku hakkasid finišilipuga vehkivad kestuskrossi kohtunikud sõitjaid rajalt maha võtma. Selleks ajaks oli liider Priit Rätsep läbinud 20 ringi, võitjaga samal tiirul lõpetasid maratoni veel Põldma, Kristjan Rätsep ja Janis Vinters.



Nikopensiust tabas stardis ebaõnn


E1-klassis napsasid kaksikvõidu vennad Rätsepad ja kolmanda pjedestaalikoha hõivas Paikuse klubi kuulsaim sõitja Toivo Nikopensius.



“Juba teist korda sel aastal hakkas mu Yamaha starter streikima,” rääkis talvise kestuskrossi karikasarja võitnud Nikopensius. “Pääsesin minema viimaste hulgas ja pidin hirmsat vaeva nägema, et lõpuks Rätsepa poiste järel kolmas koht saada. Muide, omal ajal kihutasin Priidu ja Kristjani isaga paljudel krossidel ja endurodel võidu.”



E2-klassi esikoht kuulus Janis Vintersile, teiseks tuli Mihkel Merimaa (Redmoto Honda RC) ja kolmandaks Reio Engman (Lääne MK). Klassis E3 olid kolm kiiremat Urmas Põldma, Einars Vinters ja Tõnu Kallast (Paikuse MK)



Juunioride 85 ccm klassis tegid Potsepal puhta töö soomlased: esikoha sai Mikael Kaipanen, teine oli Waltteri Koskinen ja kolmandana lõpetas Valtteri Malin.



Üle 35aastaste harrastajate konkurentsis oli parim Egon Üpraus (Stingray Extreme), kellele järgnesid Tõnu Lill (Yamamoto RC) ja Aivo Rabbi (Paikuse MK).



Noorimate hobisõitjate esikoha sai põhjanaaber Sauli Mesiranta, teiseks tuli Avo Ärm (Kohila MK) ja kolmanda autasu võttis vastu Janek Lünekund (Saksa Auto AMK).



Veteranide kolm kiiremat olid Tiit Kuusk (Saku MK), soomlane Seppo Savela ja Mati Koppel (Paikuse MK) ning kolme naise omavahelise jõuproovi võitis soomlanna Charlotte Ljunglin.



Raadiku tsikkel ei pidanud valule vastu


Neljarattalised sõidukid kihutasid Potsepa liivas poolteist tundi.



Quadracer’ite klassi esikoht kuulus Kaspar Kangurile (Paikuse MK), kes edestas teisena lõpetanud Andro Hallikot (Saku MK) finišis pooleteise minutiga, ja kolmanda koha teenis Martin Toovis (Yamamoto RC).



ATV 1000 klassis oli parim Siim Vaide (AV Motors), teisena jõudis lõpujoonele Alo Linkolm (Motobox RT) ja kolmas oli Ian Kuusik (Saku MK).



“Seekord ei pidanud tehnika valule vastu,” kurtis Pärnumaa parim ATV-sõitja Taavi Raadik. “Seitsmendal ringil sain just liidrikohta hoidnud Vaidest mööda, kui tagumine pooltelg murdus.”



ATV 700 klassis hõivasid pjedestaali Andres Timmusk (Tartu MK), Erik Reinmets (AV Motors) ja Meelis Järv (AV Motors).



Poiste Quad 200 klassis võidutses Potsepal Kaspar Haiba, kannul Mauri Kirsip ja Kristof-Tiit Ehamäe. Quad 100 klassis olid kolm kiiremat Martin Adamson, Kevin Saar ja Jenss Lootus. Kõige pisemas, Quad 50 klassis mahtusid esikolmikusse Jüri Saluste, Joosep Eesmäe ja Robin Kriibi.



Kestuskrossisõitjate järgmine omavaheline jõuproov on juba järgmisel pühapäeval Valgamaal Vilaski rajal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles