Mööbel kolib suveks õue

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kivimosaiigiga lõkkease.
Kivimosaiigiga lõkkease. Foto: Ants Liigus

Möödas on aeg, kui rõdudel ja terrassidel seisis ühesugune valge ja roheline plastmööbel. Nüüd poevad õuesistujate südamesse taas plastist lauad-toolid, aga peale vaadates tunduvad need hoopis riidest või puidust olevat.


Ehkki vilu kevad ei luba veel pikalt õues süüa ja istuda, on osa inimesi mööbli selleks tarbeks juba valmis sättinud, teised käivad poodides sobivaid toole-laudu otsimas.



Just aprilli lõpus ja mais hakkavad Pärnu kauplustesse järgemööda jõudma aiamööbli uued mudelid. Seega võib meeldivaima komplekti otsinguil kas või iga nädal luureretke poodidesse ette võtta.



Kuna materjale, millest õuemööbel valmistatud, leidub palju, tasub valiku tegemise eel uurida, missugune mööbel teie rõdul või aias võimalikult kaua ilusana vastu peaks.



Kannatab ju mõni materjal edukalt nii päikest kui tuult, teisi tuleb hoida niiskuse eest. Pehmetel patjadel on küll mugav päikest võtta ja linnulaulu kuulata, kuid kas ikka tasub nende eest raha välja käia, kui endal napib viitsimist padjad õhtul ja vihma eel alati tuppa tuua?



Plastmööbel


Sisustuskaubamaja Home4you juhataja Reet Laur rääkis, et hõlpsasti hooldatav ning edukalt vihma ja päikest taluv on alumiiniumraami ja plastkangaga mööbel. “Alumiinium ei roosteta ja on kerge, kangast aga sajab vihm lihtsalt läbi,” kirjeldas ta.



Tõesti, selline tool on väga kerge ja vaid käega katsudes saab aru, et tegu pole riidega.



Pisut ettevaatlik tasub alumiiniumraamiga mööbli puhul olla tuultele avatud kohas, sest tuul võib kergeid toole lennutama hakata.



Üha enam ostetakse Lauri sõnutsi plastist punutud mööblit. See tundub esmapilgul olevat pajuvitstest põimitud. Sellest materjalist leiab nii lamamis- kui tugitoole.



Niisugune mööbel tohib avatud taeva all olla, küll tuleb padjad niiskel ajal ära korjata.



Viimastel aastatel on väga popiks saanud metallraamil aiakiiged, millest osa on niiskust pelgavast materjalist patjadega, aga leiab ka plastkangaga kiikesid, mille võib rahulikult vihma kätte jätta.



Puit tahab õlitamist


Lauri andmeil tuleb enamik Home4yous müüdavast puitmööblist Aasia maadest.



“Puit on pärit Kagu-Aasia vihmametsadest, on suure õlisisaldusega ja peab õues hästi vastu,” rääkis Lauri.



Õlitatud puitmööblit peaks vähemalt kaks korda aastas õlitama, siis teenib see hulk aastaid. “Kui päikese ja vihma käes muutub puitmööbel hallikaks, tuleb see liivapaberiga üle käia ja taas õliga katta,” soovitas Laur.



Üsna hästi talub eestimaist niisket suve malmmööbel. Ent mugavate patjadega rotangmööbel peab kindlasti jääma katuse alla.



Pisikesele rõdule annab samuti mugava söömisnurga kujundada. Selleks tarbeks võiks otsida kokkupandavate toolide ja lauaga komplekte, mida leidub nii puidust kui plastist.



Peale harjumuspärase õuemööbli saab kaupmeeste juurest oma koduõue tuua lõkkeaseme või ratastel väliköögi, kus kappide ja töötasapinna kõrval kraanikauss ja grill.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles