Aime Proos: Valime uuele väljakule nime!

, Pärnu linnavalitsuse geodeesiateenistuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linnavalitsuse geodeesiateenistuse juhataja Aime Proos.
Pärnu linnavalitsuse geodeesiateenistuse juhataja Aime Proos. Foto: HENN SOODLA/PRNPM/EMF

Tänavatele ja kinnistutele nime panek on alati olnud huvitav protsess, niisamuti nüüd, kui otsime nime Pärnus Hommiku 2a kinnistule. See on plats Pärnu Keskuse ja Port Arturi vahel.


Enne nimepanekut, olgu tegemist kas tänava või praegusel juhul platsiga, uuritakse alati paikkonna ajalugu ning mõnikord isegi piirkonna loodusolusid.



Pilk ajalukku


17. sajandil alustati Pärnus mahukate kindlustamistöödega, mille käigus rajati seitsmenurkne bastionide vöönd.



Pärnu kui uusaegse kindluslinna alguseks võiks lugeda aastat 1686, kui Karl XI kinnitas kaitserajatiste plaani. Esimene täielik kavand Pärnut ümbritsevast kaitsevööndist on säilinud aastast 1675.



Kindluslinn arenes oma lõplikul kujul välja pärast 1710. aastat. Bastionidele anti nimed taevakehade järgi: Veenus, Kuu, Merkuur, Jupiter, Päike, Marss ja Saturn. Bastione ühendas muldkindlus, mida ümbritses lai sügav vallikraav. Tänapäevaks on rootsiaegsest kindlustusest säilinud ainult Vallikääru osa: väike lõik vallikraavi, mille ääres on säilinud vallivärav (Tallinna värav), bastion Luna ja vastu jõge bastion Venus.



Hommiku 2a kinnistu paikneb kunagise Marsi bastioni asupaigas, Aida ja Hommiku tänava kokkusaamise kohas.



Nimed 2010. aastal


Tegemist on linnaelanikule olulise piirkonnaga, mis puudutab meid kõiki ühel või teisel viisil. Seetõttu pidasime oluliseks, et nimepanekul oleks elanikel võimalus kaasa rääkida ja esitada oma ettepanekud.



Avaliku konkursi ajal saabus seitse ettepanekut. Toon ära esitatud nimed koos lisatud selgitusega.



Aida plats, Hommiku plats. Need nimed on seotud tänavatega, mis platsil algavad või lõpevad.



Vikerkaare plats. Vikerkaar tähistab värvide mängu ja on kaunis ühteliitev kaareke. Kõigist ilmakaartest vaadatuna ühendab see rõõmu. Alati on platsil igas eas armunuid ja inimesi, kes lasevad endas päikese energial ja vihmal-tuulel möllata.



Päikese plats. Iga hommik algab päikesetõusuga.



Nõiaplats. Pärnu linnakodanikud mäletavad seda platsi kui kohta, kus autosid pargiti ja ööl vastu 1. maid volbriööd tähistati. Võõrastele oleks nimi intrigeeriv, giidid saaksid nime kohta loo jutustada. Nimi sobituks Rüütli platsiga, jättes mulje keskaegsest linnast. Võrreldes näiteks Nõidade väljakuga, on Nõiaplats kõnekeelsem.



Armastuse väljak. Sellele nimele põhjendus puudus. Armastusele avatud väljaku puhulgi polnud põhjendust.



Bastioni väljak. Platsi nimetamine Bastioni väljakuks võimaldab luua väljakule või platsile legendi. Legend teeb linnaväljaku atraktiivsemaks nii linnakodanikule kui külalisele.



Marsi väljak. Platsil asus aastasadu tagasi bastion Mars.



Head pärnakad, ootame teid tegema oma valikut Hommiku 2a kinnistule väärika nime andmiseks! Oma eelistuse saab teatada Pärnu Postimehe veebigallupile vastates või Pärnu linna kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles