Umbrohi sobib salatisse

Võililled.

FOTO: Mihkel Maripuu

Potipõllumeeste võitlus umbrohuga ei lõpe kunagi, õnneks saab sellest tüütust tööst tervisele kuhjaga kasu lõigata. Sobivad ju varakevadel, kui köögiviljad veel saaki ei anna, paljude umbrohtude vitamiinidest kubisevad võrsed salatisse ja supisse hakkida.


Võilille vanad lehed on talumatult mõrud, kuid äsja nina välja ajanud helerohelised lehed võib kohe ära noppida ja toorsalatisse lõikuda. Peeneks hakitud lehti tasub peterselli asemel võileivalegi riputada.



Ohtralt C- ja B-vitamiini sisaldavaid mõrkjaid võilillelehti tuleks maitse parandamiseks enne pisut soolvees leotada. Samuti on maitse mahedam, kui lehtedelt rootsud eemaldada.



Eriti hoolas peab aiapidaja olema naadiga. Kui see taim oma juured juba aias laiali ajab, saab temast lahti vaid ränkraske kaevamistööga. Nii tasubki pidevalt silmad lahti hoida ja noor heleroheline naadileht kohe salati, supi või omleti tarvis napsata.



Kõikvõimalikes retseptikogudes leidub hulk naaditoitude retsepte, kasutajad kiidavad seda taime väga sobivaks piruka- ja muffinitäidiseks. Meeles tuleb pidada, et toiduks sobivad E- ja C-vitamiinirikkad võrsed, mille lehed ei ole veel täiesti lahti läinud.



Nõges on tuntud varakevadine supitaim, aga sobib edukalt ka salatisse, hautisesse või pirukatäidisesse. Kasutada tuleks noori õrnu lehti-varsi ja kõrvetamisest pääsemiseks peab taime esmalt mõne minuti keetma, alles siis saab neid toidu sisse hakkida. Mõne soovituse järgi piisab, kui nõges keeva veega üle valada ja pisut seista lasta.



Paiseleht on varakevadel looduses esimesi õitsejaid, kollaste õite järel tärkavaid lehti võib aga toiduks noppida, näiteks teha soolvees keedetud lehtedest hakklihaga paiseleherulle (nagu kapsarulle).



Kui aia taga kasvamas põdrakanep, võib sellegi võrseid salatisse hakkimiseks korjata. Sama kehtib hariliku kortslehe noorte lehtede kohta.



Kui aeda on end sisse seadnud jänesekapsas, hakkab seegi soodsates kasvutingimustes umbrohuna vohama. Lastele meeldib neid hapukaid lahti niisama nosida, aga jänkukapsast võib salatisse ja suppi hakkida ning tänu omapärasele kujule sobivad selle taime lehed võileibade ja muude roogade kaunistuseks.



Suve saabudes on aedades-põldudel laialt levinud malts. Seegi on hinnatud söögitaim, mis kõlbab salatisse, hautisesse või suppi. Kuna malts on spinati sugulane, võib selle kasutamiseks spinatitoitude retsepte otsida.



Orasheinagi annab patta panna, kuid selle kasutamine on pisut tülikam. Nimelt sobib orasheina puhul süüa tärkliserikast risoomi. Pehmeks keedetud ja hakitud juurikat võib lisada salatisse, suppi ja kastmesse.

Tagasi üles