Kuninga kooli seintelt vaatavad vastu hirmsuured putukad

Veste Roosaar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krabiämblik saialilleõiel.
Krabiämblik saialilleõiel. Foto: Valdur Maibach

Pärnu Kuninga tänava põhikoolis saab vaadata Valdur Maibachi fotonäitust putukatest, makrofotodelt on näha niigi pisikeste modellide iga väikseimgi detail.

Kõik pildid on tehtud Eestimaal, esimene paar aastat tagasi, kuid enamik sel suvel. Maibachi ütlust mööda on paljud pildid üles võetud oma koduaias, nii on ta jäädvustanud küll krabiämbliku saialillel, ühepäevalise katuseaknal, ent tabanud ka ämblikud kevadise paaritusrituaali ajal. „Kui aias toimetades midagi huvitavat märkan, toon kohe kaamera ja tihti õnnestubki see olukord pildile püüda,“ ütles Maibach.

Ent sugugi mitte kõik pildid pole sündinud märgatut kiiresti jäädvustades. Et päikesetõusul ärkavat elu jälgida või metsas kändude peal käivat siginat-saginat pildile saada, selleks tuleb siiski spetsiaalselt valmistuda.

Maibachi huvitab makrofotograafia, sest nii saab nähtavale tuua palju sellist, mida palja silmaga ei näe. Makrofoto tegemine on väga tehniline töö, objektiivi käsitseda on raske. Ometi teeb Maibach otsast lõpuni kõik ise, alates objekti valikust ja selle ülesvõtmisest kuni töötluse, värviprindini ja raamimiseni.

Maibach on oma töö kvaliteedi suhtes nõudlik, õnnestunuks julgeb ta pidada sadakonda makrofotot.

Ettepaneku niisugune näitus üles panna tegi Maibachile Kuninga kool. Möödunud aastal olid nii Kuninga koolis kui Sütevaka humanitaargümnaasiumis vaadata Valdur ja Piret Maibachi reisifotod Etioopiast. Juba ülesvõetud materjali poolest haruldased fotod paelusid toona vaatajaid ka oma hea kompositsiooni ja kõrge tehnilise tasemega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles