Juhtkiri: Jääkeldri sulamine

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Peaaegu aasta tagasi ilmus 17 ühiskonnategelase ja aktivisti pöördumine, mis kogus tuntust Harta 12 nime all ning mille toetuseks anti 17 000 allkirja. Kirjutajad väljendasid oma muret Eesti ühiskonna arengu pärast. Praegu võib öelda, et tegemist oli äratuskellaga, mis kuulutas laiapõhjalise arutelu algust selle üle, mis on meie avalikus elus valesti. Valitsejate, riigikogu ja poliitikute ülbusest oli inimestel saanud kõrini.

Toona reageeris kohe president, kes 21. novembriks 2012 kutsus Kadrioru jääkeldrisse vabakonna ja erakondade esindajad, kultuuritegelasi ning poliitikateadlasi. Rahva ühisloominguna otsustati välja töötada ettepanekud demokraatia edendamiseks. Üks arvamusi jääkeldri protsessi kohta on selline, et just seal hakatigi rahva aktiivsust rahulikumasse sängi juhtima ja jahutama.

Tänavu kevadel toimus üle-eestiline rahvakoosolek, kus kellegi valitud töörühmade juhtide rohkem või vähem osaval juhtimisel pandi rahvaalgatusele lõplikult päitsed pähe. Paljude arvates oli rahvakoosoleku tulem, mis riigikogule edastati, kahvatu. Riigikogugi ruttas teatama, et enamik sõelale jäänud ettepanekuid on kas juba rakendatud või töös.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles