Hingedepäeval kõlab kirikus Rahmaninovi "Eleegiline trio"

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Ooper

Laupäeval, 2. novembril esitavad viiuldaja Sigrid Kuulmann, tšellist Aare Tammesalu ja pianist Marko Martin Pärnu Ooperi kontserdisarjas "Musica sacra" Pärnu Eliisabeti kirikus Sergei Rahmaninovi monumentaalse teise klaveritrio, alapealkirjaga "Eleegiline".

Teos on loodud 1893. aastal ja pühendatud Pjotr Tšaikovski mälestusele. Kuigi eleegiat (itk, nutulaul) on 19. sajandi muusikas sageli kasutatud, tuleb harva ette niivõrd ulatuslikult arendatud kompositsiooni ühele hingeseisundile. Võib-olla järgis Rahmaninov alateadlikult Tšaikovski eeskuju, kes lõi pärast Nikolai Rubinsteini surma klaveritrio alapealkirjaga "Suure kunstniku mälestuseks".

Rahmaninovi "Eleegilise trio" vorm ja muusikaline väljendus on äärmiselt omanäoline ja fantaasiarikas. Tegemist on romantismiajastu ühe mõjuvama kammermuusikateosega, mis haarab esimesest akordist ja suudab muuta 45 minutit üheks pikaks lummavaks ohkeks. Euroopa muusikakultuuri parimad tradistioonid segunevad siin mõistega vene hing sedavõrd sugestiivsel moel, et triot võib liialdamata nimetada unustamatuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles