Pärnus tähistatakse halloween'i

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Halloween'i põhitunnuseks on õõnes kõrvits, millele on külje peale sisse lõigatud nägu ja sisse pandud küünal.
Halloween'i põhitunnuseks on õõnes kõrvits, millele on külje peale sisse lõigatud nägu ja sisse pandud küünal. Foto: Liis Treimann / Postimees

Sel neljapäeval vastu reedet tähistatakse surnute püha halloween'i ja sel puhul korraldavad peo ka Pärnu ööklubi Mirage ning kuursaal.

Mirage tasuta halloween'i-peol teeb muusikat ansambel Respekt ja õudselt head tantsumuusikat mängivad DJd Vardo Rohtmets, Erdi Naber, Teven Käosaar ja Tenno Rattasepp.

Kuursaalis paneb samal ajal peo püsti ansambel Hellad Velled. Valmib inimkõrvits ja publiku seast valitakse hirmsaim kostüüm. Kohutavat halloween'i-möllu aitavad läbi viia kelmikad jägeretid ning õhtujuht Sven Sumberg.

Halloween’i näol on tegu rohkem kui 2500 aasta vanuse keldi rituaaliga. Nagu kirjutab Interneti-entsüklopeedia Wikipeedia, tähistati halloween’i algul suve lõpetuseks surnute jumala Samhaini auks.

Umbes 700. aasta paiku võttis traditsiooni üle kristlik kirik, kes hakkas püha tähistama kevadel, esimesel pühapäeval pärast nelipühi. Et lisada paganate pühale kristlikku mõju, viis paavst Gregorius III püha umbes 30 aastat hiljem üle sügisele.

Tänapäevase halloween’i traditsioonid pärinevad Ameerika Ühendriikidest, kus lastel on kombeks käia püha ajal hirmuäratavates maskides naabrite uste taga kommi nurumas. Samuti kuulub halloween’i juurde õõnes sisselõigatud näoga kõrvits, millesse asetatakse küünal.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles