Mirjam Burget: Läänemere kaitseks peame liha tarbimist vähendama

, TÜ loodusmuuseumi teavitustöö spetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mirjam Burget.
Mirjam Burget. Foto: PP

Läänemere seisund oleks parem, kui suurem arv inimesi läheks üle taimetoidule, väidavad teadlased tänavu märtsis ilmunud artiklis (“Läänemere uurijad: taimetoitlus säästaks merd”, ERR 14.03). Kas taimetoitlus päästab ühe maailma kõige reostatuma mere – Läänemere?

Madala soolsuse ja aeglase veevahetuse tõttu ülejäänud maailmamerega on Läänemere ökosüsteem õrn ja vajab erilist kaitset. Haprale ökosüsteemile avaldavad mõju mürgiste kemikaalide ja toitainete heitmed, intensiivne merekasutus, töönduslik kalapüük ja võõrliikide arvu suurenemine.

Üks oluline Läänemerd mõjutav tegur on põllumajandus. Põllumajandusest pärit toiteelemendid lämmastik ja fosfor põhjustavad Läänemere eutrofeerumist ehk veekogu rikastumist toitainetega. Peale selle avaldab keskkonnale mõju süsinikdioksiidi emissioon, mida väljendatakse süsinikdioksiidi ekvivalendi (CO2e) kaudu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles