Konstantin Pätsi täpne sünniaeg teadmata?

Küllo Arjakas
, ajaloolane, Tallinna linnaarhiivi juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Vabariigi esimene president Konstantin Päts.
Eesti Vabariigi esimene president Konstantin Päts. Foto: arhiiv

Ajaloos on ikka suurte isiksuste sünniaegadega olnud probleeme. Ilmsesti tuntuim sellekohane näide on Jossif Stalin, Nõukogude Liidu kauaaegne kõikvõimas diktaator. Aastakümneid teati ja nii on kirjas sadades teatmeteostes: Stalin sündis Gruusias Goris 21. detsembril 1879. Nii tähistati NSV Liidus tema suuri juubeleidki. Tegelikult sündis tulevane NSV Liidu hirmuvalitseja juba 6. detsembril 1878.

Tõsi, teatud kahtlusi selles osas oli varasematel aegadelgi. Stalin ise nimetas oma sünniajana 6. detsembrit 1878 kuni intervjuuni ühele Rootsi ajalehele 1920. aastal. Seejärel tuligi tema uue sünniajana käibele 21. detsember 1879 ja 1925. aastal käskis Stalin oma sekretäril Tovstuhhal 1879. aasta detsembri kanda ametlikesse dokumentidesse.

Neil aegadel toimus Stalini mõjuvõimu kiire tõus ja suure juhi sünnikuupäevade erinevusele tähelepanu juhtijaid ilmselt eriti palju enam ei olnud. Stalini sünnikuupäeva muutmisele on antud üsnagi erinevaid seletusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles