Akadeemik Middendorffi kivi sammaldub pargis

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Looduskaitsealusesse Pööravere parki paigaldati 1974. aastal loodussõprade osavõtul mälestuskivi akadeemik Middendorffile.
Looduskaitsealusesse Pööravere parki paigaldati 1974. aastal loodussõprade osavõtul mälestuskivi akadeemik Middendorffile. Foto: Urmas Luik

Pööravere mõisa varemed miljööväärtuslikus alas räägivad omas keeles, kui uhked ja võimsad hooned siin olid, kuni 1905. aasta mässulised talupojad parunitele punast kukke lehvitades kohta kätte näitama tulid.

Kahekorruselisest peahoonest on jäänud ajahambast puremata alumine, paekividest laotud osa. Viinavabrik ja õlleköök olid häärberist suuremad, neljakorruselised, ja needki muutusid tuleroaks.

Aga mitte kõik siin ilmas pole kaduv ja ülemaailmselt tuntuim 19. sajandil elanud eesti juurtega mees akadeemik Alexander Theodor von Middendorff ei pea ennast Pööravere mõisa kunagise omanikuna hauas ringi keerama. Pealinna ettevõtja Madis Kaasik on võtnud ette mahuka ja tänuväärse töö, ta taastab rahvasuus valitsejamajana tuntud ehitist ja pargi vastas on tee ääres küla uhkeimaks kujunemas Manne talu hooned, mis ehitati mõisa metsaülemale.

Märksõnad

Tagasi üles