Võistulugemine avastas uusi erksaid andeid

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endla noortestuudio lavastustes meeldejäävaid rolle loonud Eliis Vaiksaar tunderikkalt värsse lugemas.
Endla noortestuudio lavastustes meeldejäävaid rolle loonud Eliis Vaiksaar tunderikkalt värsse lugemas. Foto: Urmas Luik

Endla Teatrikohvikus esmaspäeva õhtul toimunud võistulugemisel astusid lavale luulesõbrad pensionärist koolipoisteni, kõrvuti kõlasid lüürilist laadi luule, noorte tütarlaste rahutud värsid ning räpparite kahurituli.


Esmaspäeval toimus Teatrikohvikus omaloodud luule võistulugemise ehk “Poetry Slami” Pärnu eelvoor, mille võitis näitleja Veljo Reinik.



Tasavägiselt järgnesid talle Mart Roosaar ja Tõnu Kann. Esikolmiku paremusjärjestuse määras publiku aplausi tugevus. Kokku osales võistlusel 11 lugejat.



“Poetry Slam” toimub tänavu Tallinna kirjandusfestivali “Head Read” raames, eelvoorud leiavad aset mitmel pool Eestis, Pärnuski. “Poetry Slame” on Eestis palju korraldatud, ent Eesti meister selgub viiendat korda.



“Möödunud aastal läks eriti hästi, sest meil oli võimalik saata Eesti meister Jaan Malin Euroopa meistrivõistlustele. Malin võistles häälikuluule – häälutustega ja tal läks väga hästi. Loodetavasti see traditsioon jätkub ja Eesti võistulugemise võitja saab taas osaleda rahvusvahelistel võistlustel,” rääkis üritust vedanud luuletaja Jürgen Rooste.



Sel aastal võisteldi Eesti väikelinnade teatrikohvikutes: Tartus, Pärnus ja Rakveres.



Teatrikohvikud on korraldaja arvates meeldivad ja viisakad kohad ning üritused on kujunenud kammerlikuks: Tartus ja Pärnus osales kümmekond esinejat, Rakveres pisut vähem.



“Mulle meeldib, et siin näeb uusi luuletajaid. Mingis mõttes on nähtud nägudest tüdimus. “Slamidel” tuleb alati üllatusi. Sellest võtavad osa needki inimesed, kes ei tegele pidevalt luuletekstide kirjutamisega. Näiteks räpparid ja hip-hopi koolkonna tekstikirjutajad,” kirjeldas Rooste. “See annab hoopis teise tera, kui kõrvuti on selline lüüriline, vanamoodsam luule, noorte tütarlaste ärevad ja rahutud psühholoogilise vaatlusega värsid ning räpparite kahuritule tekstid. See moodustab mõnusa segaduse.” Inimene astub lavale ja kunagi ei tea, mis ta tegema hakkab. Ei ole garanteeritud, et lavale astub mõni hull.



”Poetry Slam” on meeleolukas luulevõistlus, kuhu on oodatud kõik õpilastest eakateni, kel aga tekste lauasahtlis või juba oma teoski välja antud. Luuletus võib rääkida loodusest, armastusest, näidata keele ilu või olla kriitiline.



“Poetry Slamil” on konkreetsed reeglid, mida peab järgima. Esitatav tekst peab olema omalooming, esinejal on aega esitada oma tekste kolm minutit ja õhtujuht otsustab, kas üleläinud aja eest võetakse punkte maha.



Esitajal ei ole lubatud kasutada mis tahes muusikainstrumente ja laulminegi on keelatud, kuid tohib skandeerida või räppida. Samuti ei luba reeglid spetsiaalseid kostüüme ega enese paljastamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles