Reisi plaanides veenduge reisidokumendi kehtivuses

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti pass.
Eesti pass. Foto: Raigo Pajula

Kuu aja pärast algab koolivaheaeg, kui ees ootavad klassiekskursioonid ja puhkusereisid lastega. Seoses sellega palub politsei- ja piirivalveamet vaadata üle laste reisidokumendid ja nende kehtivusajad.


Kuna uue dokumendi taotlemisele kulub seadusest tulenevalt üks kuu, on just praegu õige aeg kontrollida oma laste dokumentide kehtivust, et vältida ebameeldivaid üllatusi piiril.



Kevadisel koolivaheajal jäi Narvas piir ületamata kahel perel, kuna mõlemal juhul puudus vanematega koos reisival lapsel kehtiv reisidokument.



Samasuguseid juhtumeid, kui inimesed esitavad reisimisel piirivalveametnikele kontrollimiseks kehtivuse kaotanud dokumendi või viisa, tuleb piirivalvebüroo ametnike kinnitusel ette sageli. Inimesed ei ole tihtipeale teadlikud, et kehtivusaja ületanud dokumendi esitamine piiril on seaduserikkumine, mis toob endaga kaasa vastavad sanktsioonid.



Oma reisidokumenti peaksid kontrollima täiskasvanudki, jälgides, et dokument kehtiks reisi alustades veel vähemalt kuus kuud, kuna vastasel juhul võib piir ületamata jääda.



Kui Schengeni viisaruumis reisimiseks piisab Eesti kodanikel ID-kaardist, siis Euroopast väljaspool on kindlasti vaja passi, seda ühtmoodi nii lastel kui täisealistel.



ID-kaardi ehk isikutunnistuse väljaandmise taotluse läbivaatamise eest tuleb taotlejal tasuda riigilõivu 250 krooni ja biomeetrilise andmetega reisidokumendi ehk passi eest 450 krooni riigilõivu. Kui taotletakse mõlemat korraga, on riigilõiv 500 krooni.



Kui üldjuhul väljastatakse uus dokument ühe kuu jooksul, siis kiirkorras kulub selleks kaks tööpäeva ja riigilõivu tuleb sel juhul tasuda 900 krooni. Kiirkorras saab passi taotleda ja selle kätte ainult Tallinnas. (PP)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles