Kalavarude pärast muretsejad pidasid Sindi paisu juures kohtuistungi

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Survegrupi „Sindi pais“ välikohtu istungile Sindi paisu juures kogunes umbes poolsada inimest.
Survegrupi „Sindi pais“ välikohtu istungile Sindi paisu juures kogunes umbes poolsada inimest. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Täna hommikul Pärnumaal Sindi paisu juurde kohtuistugile kogunenud survegrupp Sindi Pais saatis keskkonnaministeeriumile ja paisu omanikule läkituse, milles nõutakse kalavarude kaitseks tammi lammutamist ja kärestiku ehitamist.


Paisu juures etendati sketš kohtuistungist, mille osapoolteks olid vetevana Neptun, Merineitsi ja kohalik Põrguvürst. Kohtuotsusele koguti allkirjad, mis saadetakse keskkonnaministrile ja paisu omanikule AS Rajule.

“Otsustasime seekordse koosoleku teha kohtuistungi vormis, sest saalikoosolekud kinnises ruumis on igavad,” märkis Raul Sarandi, kes on loodust väärtustava ja Pärnu jõe vesikonna kalavarude pärast muretseva rahvaalgatusliku survegrupi üks juhtidest.

Välikohtu otsuse kohaselt on AS Raju kohustatud mõistliku hinna eest võõrandama Sindi paisu Eesti riigile ning keskkonnaministeerium peab heastama senise tegemata töö erakordselt operatiivse tegutsemisega kalatee avamiseks juba tänavu sügiseks.

Survegrupi hinnangul tuleb selleks ammutada vajalikul hulgal liikumisohtlikku pinnapealset muda, lammutada paisu hoidev tamm ja luua vajaliku pikkuse ning kaldega kärestik.

“Alternatiivina võib arvesse tulla tammi poole võrra madalamaks võtmine koos jõe keskele rampkärestiku rajamisega eeldusel, et selliselt tagatakse kõikidele kaladele vaba pääs kudealadele,” seisab pöördumises. “Mõlema lahendusvariandi puhul tuleb muda ammutamisega üheaegselt süvendada paisupealne jõesäng sedavõrd, et oluline jõelõik ja kaldapealne oleksid kasutatav Sindi linna elanike puhkealana.”

Sarandi sõnutsi kogunes täna Sindi paisu juurde meelt avaldama veidi üle poolesaja inimese, kellest enamik läkitusele alla kirjutas.

Sarandi jutu järgi esines ainsana tammi lammutamise vastu Sindi linnavolikogu esimees Aleksander Kask, kes oma sõnavõtus soovitas kalavarude kaitsmiseks hävitada kormorane.

Välikohtu pidajad ootavad keskkonnaministeeriumilt ja AS Rajult pöördumisele vastust kahe nädala jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles