Kurttummana esinevaid petiseid nähti taas Pärnus inimestelt raha küsimas

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnus on taas liikvel petised, kes küsivad raha ja allkirju kurtide ja vaeste laste keskuse jaoks. Arhiivifoto.
Pärnus on taas liikvel petised, kes küsivad raha ja allkirju kurtide ja vaeste laste keskuse jaoks. Arhiivifoto. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Politsei on saanud mitu teadet Pärnu kesklinnas ja kaubanduskeskuste juures allkirju ja annetusi koguvatest tõmmudest meestest, kes väidavad, et raha läheb heategevuseks. Suure tõenäosusega nende kogutud raha abivajajateni siiski ei jõua.

Eile Pärnu Keskuse juurest heategevuseks raha küsinud tõmmut meest kohanud naine rääkis, et tema juurde astus kõvale alusele kinnitatud paberiga mees, kes esines kurttummana ja osutas paberile, millel oli eesti keeles üleskutse, millega paluti annetada raha kurtide keskuse rajamiseks.

Naise jutu järgi oli paberil umbes 15 allkirja ja nende taga annetatud summad.

Teades, et samasugust skeemi kasutasid suvel Pärnus liikunud petturid, raputas naine pead ja võttis telefoni, et helistada politseisse. Rahaküsija ei teinud äraütlemisest suurt numbrit, astus järgmise inimese juurde ja näitas paberit talle.

Pärnu Postimehega rääkinud naise sõnutsi otsis uus potentsiaalne annetaja juba rahakotti välja, mille peale ta hõikas: „Ärge andke raha. Tegemist on petisega, ma juba helistan politseisse.“

Annetusi kogunud kurt mees olevat seepeale justkui kuuljaks saanud ja eemaldus kiirel sammul kontserdimaja poole. „Ilmselt ta sai aru sõnast „politsei“,“ arvas naine.

Juhtunut kirjeldanud naise sõnade kohaselt nägi ta veidi hiljem teist annetusi kogunud meest Nordea Panga ees ja andis temastki politseile teada.

Politsei pressiesindaja Kriti Kais ütles, et politsei sai eile mitu kõnet, kus teatati kahtlastest annetusi koguvatest meestest, kuid neid kindlaks teha ei õnnestunud.

Kais soovitas nii tegutsevate rahaküsijate suhtes tähelepanelik olla ja vaadata, kuhu oma allkiri antakse või raha annetatakse. „Tõenäoliselt ei lähe raha selleks otstarbeks, mille jaoks seda küsitakse,“ märkis Kais.

Politsei sai teateid samasuguse skeemiga väidetavalt heategevuseks raha ja allkirju koguvatest tumedama nahatooniga meestest ja naistest Pärnus ka suvel. Siis selgus, et tegu oli Rumeenia kodanikega, kes olid esinenud küll kurttummadena, kuid sellist puuet neil polnud.

Politsei kontrollis toona meeste ja naiste dokumente ja selles osas rikkumisi ei tuvastatud. Ühelt naistelt leitud allkirjakogumislehelt oli näha vigane eesti- ja ingliskeelne tekst, milles palutakse toetust füüsilise puudega inimeste ja vaeste rahvusvahelise loomekeskuse ehitamiseks. Allkirjalehe päis oli varustatud Eesti ja Euroopa Liidu lipu ja invaliidimärgiga.

Politseile teadaolevalt kasutasid petised suvel liikumiseks Bulgaaria, Rootsi ja Itaalia numbrimärkidega sõidukeid.

Politsei pressiesindaja soovitab kõigil niisuguste annetuste kogujatest teada anda, et politsei saaks neid kontrollida ja isikud kindlaks teha.

„Kui teiega võetakse kontakti, küsige julgelt lisainformatsiooni ja pöörake tähelepanu, mis on kirjas teile esitatavas dokumendis. Mitte mingil juhul ärge avaldage oma andmeid,“ märkis Kais.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles