Metsloomade taastuskeskuste reformikava kütab kirgi

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodukakk Nigula loomade taastuskeskuses.
Kodukakk Nigula loomade taastuskeskuses. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Erakonna Eestimaa Rohelised Pärnu piirkonna liikmed kirjutasid avaliku kirja, milles avaldasid kahtlust keskkonnaameti plaani suhtes rajada Nigula metsloomade varjupaiga kõrval samasugused taastuskeskused Tallinna ja Tartu ümbrusse.


„Nigula taastuskeskuse sulgemine teeb meid murelikuks. Kahetsusväärselt tihti reformitakse avalikku sektorit efektiivsuse ja optimaalsuse sildi all, kuid lõpptulemus on pigem vastupidine. Sageli ei ole piisavalt andmeid, et reformide tulemuslikkust hinnata,“ seisab Roheliste Pärnu piirkonna avalikus kirjas.

Roheliste Pärnu piirkonna juhi Andres Siplase sõnutsi koostati avalik kiri seetõttu, et erakonna liikmed, kes looduskaitsest midagi teavad, on olukorrast nördinud.

„Nigula taastuskeskuse sulgemise juures häirib palju asju. Kõige üldisemal tasemel häirib avaliku sektori ja avalike teenuste reformimise kvaliteet - reformid sünnivad mitte empiiriliselt uuritud ja kavakindla pikaajalise planeerimise baasil, vaid mingite suvaliste tegurite koosmõjul,“ seletas Siplane. „Kui kriitiline hulk tegureid on kokku saanud, riputatakse "optimeerimise" silt külge ja kuulutatakse reform välja.“

Siplase sõnade kohaselt võib keskkonnaamet teha kavandatud reformi väga kvaliteetselt, aga temale teadaolev info selles ei veena. „Konkreetsemal tasemel häirib see, et Nigula on praegu teenindanud valdavat osa rehabiliteerimisteenust vajavatest metsloomadest ja see on ainus koht, kus on niisugune kompetents. Nigula sulgemise järel hakkavad väidetavalt seda teenust osutama mingid teised asutused, aga need asutused on seni tegelnud hoopis muude asjadega,“ selgitas Pärnumaa roheliste juht.

Siplase sõnutsi ootavad Pärnumaa roheliste esindajad keskkonnaametilt oma hirmude ja kartuste veenvat ümberlükkamist. „Ootame selget definitsiooni oma vastutuse kohta, kui asjad peaksid reformi järel hullemaks minema,“ märkis ta.

Keskkonnaameti selgituse kohaselt on Pärnumaa rohelised taastuskeskuste reformiplaanist valesti aru saanud, sest Nigula taastuskeskust ei ole plaanitud sulgeda ja seal jätkub hättasattunud loomade abistamine edaspidigi.

„Keskkonnaamet tahab teenust muuta paremaks ja pakkuda seda võimalikult lähedal probleemile. Koondatud andmete põhjal on näha, et  peamiselt vajatakse vigastatud loomadega seotud teenust Tallinna ja teiste suurlinnade ümbruses. Seetõttu soovime luua peale Nigula kaks tugipunkti: üks Tallinna ning teise Tartu piikonna teenindamiseks,“ teatas keskkonaameti pressiesindaja Aet Truu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles