Kui pikalt on töötajal õigus oma graafikut ette teada?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Kui pikalt on töötajal õigus oma graafikut ette teada? Kas on normaalne, kui kolme vahetusega töö puhul saab töötaja neljapäeva või reede õhtul teada, mis vahetuses ta järgmisel nädalal on?


Vastab tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Liis Kiiver:

Töölepingu seaduse 6. paragrahvi 6. lõike alusel tuleb tööandjal teatada töötajale tööajakava teatavaks tegemise tingimused summeeritud tööaja kohaldamisel. Summeeritud tööaega rakendatakse juhul, kui töötaja tööaeg jaguneb töösuhte iseloomust või töökorralduse eripärast tulenevalt arvestusperioodi jooksul ebavõrdselt. Tööajakavast teavitamine võib töölepingus olla esitatud viiteliselt sisemistele töökorralduse reeglitele või muule töötajale õigeks ajaks ja selgelt esitatud dokumendile.

Tööajakava teatavakstegemise tingimustena on käsitletav nii kohaldatav arvestusperiood, kui selle suhtes ei ole kokku lepitud, kui ajakava koostamise periood ja töötajale kavast etteteatamise aeg enne arvestusperioodi või sellest lühema perioodi algust.

Sisuliselt peab tööandja töötajale kirjalikult teatavaks tegema, millal töötaja tööajakavaga tutvuda saab. Töö iseloomust tulenevalt määrab tööandja ajakava teatavaks tegemise tingimused, arvestades töötaja vajadust töö- ja eraelu korraldamiseks ning tema õigust tutvuda kavaga mõistliku aja jooksul enne arvestusperioodi algust.

Mõistliku aja määratlemisel võiks tööandja end töötaja olukorda panna ja vaadata, kas selline etteteatamise aeg sobiks talle endale, kui ta töötaja oleks. Enne uue töölepingu seaduse jõustumist oli see viis päeva ja mõistlikult ning heas usus käitudes võib nii edasi talitada.

Seadus ei määratle tööajakava pikkuse minimaalkestust, kuid jällegi peab tööandja arvestama, et töötaja saaks ühildada oma pere- ja tööelu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles