Juhtkiri: Poliitiline katuseraha

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Niinimetatud katuserahana jagab riigikogu tänavu laiali kuus miljonit eurot, millest Pärnumaale jõuab 102 000 eurot. Kas seda on palju või vähe, on vaatenurga küsimus. Võrreldes sellega, et rahvusringhääling saab 300 000 eurot jalgpalli maailmameistrivõistluste näitamiseks, on seda vähe, väga vähe, aga võrreldes sellega, kui riigikogu otse sihtotstarbelisi rahaeraldusi üldse ei teeks, üle saja tuhande euro rohkem.

Kas Eesti katuseraha süsteem on üldse õige, õiglane, vajalik ja piisavalt läbipaistev, sellest tuleb igal aastal samal ajal juttu. Kuigi leidub nii positiivseid kui negatiivseid näiteid, ei ole need lisaraha jagamist kui sellist vääranud. Peaminister Andrus Ansipi sõnade järgi on katuseraha jagamine püsinud, sest “leitakse, et demokraatlikus süsteemis sellised pisikesed otseinvesteeringud tagavad parema suhte kohaliku omavalitsuse ja riigi parlamendi vahel”.

Eks see kord mõnevõrra suhtlust valimisringkonna ja riigikogu liikmete vahel hoiab, kuid samal ajal on raha jagamisel vägagi oluline, milline seltskond on vallas võimul. Näiteks jõuab Sindi lasteaia laienduse toetuseks 40 000 eurot tänu Keskerakonna saadikutele. Kui Sindi linnapea ei oleks keskerakondlane Marko Šorin, ei oleks Keskerakonna eestvõttel seda summat tulnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles