Rimi tahab Pärnusse supermarketi ehitada

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu asuvad Pikk 12 majas mitmed kauplused.
Praegu asuvad Pikk 12 majas mitmed kauplused. Foto: Urmas Luik

Rimi Eesti Food AS tahab Pärnu kesklinnas Pikk 12 kinnistule supermarketi ehitada, millest võib saada suvepealinna esimene kahekorruseline toidupood.

Pika ja Ringi tänava nurgal asuv kahekorruseline Pikk 12 kuulus aastatel 1995–2006 Elmar Lepale ja tema perefirmale Lepa Kaubakeskus. Sajandi alguses soovis Lepa Kaubakeskus maja lammutada ja selle asemele 26korruselise pilvelõhkuja ehitada, kuid muinsuskaitseamet polnud nii kõrge hoonega päri.

Uus pood on osa kesklinna planeeringust

2006. aastal müüs Lepa Kaubakeskus poole Pikk 12 kinnistust kunagistele metsaärimeestele kuuluvale AP Kinnisvarale, 2010. aastal ostis pankrotihaldurilt teise poole AS Lemeks. 2012. aasta mais sai kinnistu omanikuks Rimi Eesti Foodi omaniku ICA Baltic AB kinnisvarafirma Kinnisvaravalduse AS.

2010. aasta mais algatas Pärnu linnavalitsus Ringi tänava, bussijaama ja politseimaja vahelise ala detailplaneeringu. Planeeringualasse jääb hulk krunte, millest olulisemad on Port Artur 2 ette kavandatav linnaväljak, politseimaja asemele mõeldud riigimaja, vanasse asukohta jääv bussijaam ja Aia tänava pikenduse äärde planeeritav kunstihoone. Sel suvel oli planeeringu avalik väljapanek, praegu üritab maavalitsus planeeringuga seotud vaidlusi lahendada.

Vaidlused ei puuduta Pikk 12 kinnistut, kuhu Rimi tahab ehitada kahekorruselise toidupoe ja linnaarhitekt soovib, et ristmikupoolsel osal oleks nelja-viiekorruseline torn.

Muinsuskaitseamet tahab, et osaliselt säilitataks endise raudteehoone müürid, olemasolevat hoonet eksponeeritaks uue maja siseruumides ja uue hoone seinale pandaks infotahvel koos piirkonna ajalugu puudutava teksti- ja pildimaterjaliga. Parima tulemuse leidmiseks on vaja korraldada avalik arhitektuurikonkurss.

“Protsess on alles algusjärgus, käimas on arhitektuurikonkurss,” ütles Rimi Eesti Foodi kommunikatsioonispetsialist Katrin Bats. “Kui see läbi saab, on võimalik täpsemalt rääkida. Meie huvi on teha nii kähku kui saab korralik supermarket.”

4500 eri tootega pood

Supermarketite müügisaali suuruseks on Rimis ligi 1000 ruutmeetrit ja nende sortiment koosneb 4500 tootest. Pärnus on Rimil hüpermarket ja hulk Säästumarketeid, ettevõte soov on ehitada linna juurde Rimi kodupoe formaati kuuluvaid supermarketeid.

Pikk 12 võib tulla Pärnu esimene kahekorruseline toidupood. Kinnistu pindala on 1388 ruutmeetrit ja ühele korrusele sinna supermarketit ehitada ei saa.

“Kuna krunt on väike, siis väga suurt poodi ei anna sinna teha, isegi kui krundi piirist piirini täis ehitaks,” rääkis Pärnu abilinnapea Romek Kosenkranius. “Parkimine saab olla linnaväljakul, keeruline on kauba laadimist ja juurdepääsu lahendada.”

Sajaprotsendiliselt Pikk 12 kinnistut täis ei ehitata, detailplaneeringus on hoone ehitusaluseks pinnaks planeeritud 1249 ruutmeetrit. Senine põhi- ja katusekorrusega maja võtab enda alla 451 ruutmeetrit. Seega võtab uus hoone pea kolm korda rohkem maad.

Küsimusele, kas Rimil on peale Pikk 12 toidupoe Pärnus veel plaane, vastas Bats: “Ikka on. Pärnus on piisavalt huvitavaid piirkondi.”

Kuhu Rimi järgmised poed tahaks ehitada, Bats ei avalikustanud. Ta rääkis vaid, et Säästumarketeid on Pärnus küllalt ja uued poed on kas Rimi supermarketid või minimarketid. Minimarketite müügisaali suuruseks on 600 ruutmeetrit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles