Ülearused taimed rändavad rohevahetusse

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui endal istikuid liiast, saab need rohelaadal millegi puuduva vastu vahetada.
Kui endal istikuid liiast, saab need rohelaadal millegi puuduva vastu vahetada. Foto: Urmas Luik

Kel enda aia tarbeks liialt palju taimepoegi kasvamas, ei pea kartma nende kompostihunnikusse sattumist, vaid võib viia hoopis rohevahetusse.

Nimelt toimub pühapäeval, 23. mail 10-13 Pärnu külje alla Papsaares Neeva aia kõrval rohevahetus, kuhu kõik soovijad saavad tuua enda liigseid istikuid või muud aiandusega seotut. Oma kaupa võib nii vahetada kui suisa muidu ära anda.  
 
Eestis jõudsalt leviv rohevahetus on Aiaklubi algatatud aia- ja taimehuviliste kokkusaamine, mille käigus vahetatakse või antakse ära aiandusega seotud asju.

Rohevahetuse range reegel on, et kaasavõetud taimi, paljundusmaterjali ja muid aiatarbeid tohib ainult vahetada või ära anda. Oma kauba eest raha küsimine on keelatud, selgitas rohevahetuse üks korraldajaist Tamara Mesila.

Aiandussõbrad võivad vahetamiseks või kinkimiseks kaasa haarata kõike, mis üht rohenäppu huvitab: väikseid puid, ilupõõsaid, püsi- ja toalilli, veetaimi, seemneid, suvelille- ja köögiviljataimi, aiandusajakirju-raamatuid ning potte.

Kes tahab taimi ära anda, printigu taimenimed ja kasvatusõpetused varakult paberile, et need saaks uuele omanikule kaasa anda. “Soovitame inimestel oma istikukastid varustada sildiga, kus taimenimi peal, nii kulgeb vahetus lihtsamalt,” sõnas Mesila.

Kes tahab taimi koju tuua, võiks ise kaasa võtta sobivad kastid ning paberi-pliiatsi, millega varutud taimede nimed kirja panna.

Kui keegi tahaks oma istikutest küll lahti saada, kuid looduse poolt pole sugugi kauplemissoont kaasa antud, toogu oma kast(id) rohevahetusplatsile korraldajate kätte, kes kauba ise laiali jagavad. “Kes ei saa pühapäeval tulla, võivad mõnel varasemal päeval taimed kohale tuua,” lisas Mesila.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles