Jäärmarkist ja isetegemise rõõmust

, majandusõpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Koidula gümnaasiumi 2.b klassi õpilaste töötuba Ruudolfi Juures.
Pärnu Koidula gümnaasiumi 2.b klassi õpilaste töötuba Ruudolfi Juures. Foto: Erakogu

Juba kuuendat aastat korraldasid Pärnu Ülejõe gümnaasiumi (PÜG) majandussuunal õppivad abituriendid koolide, mini- ja õpilasfirmade müügi- ning perepäeva Jäärmark, kus parima toote tiitli sai Pärnumaa kutsehariduskeskuse meeskond Tasku.

Miks Pärnus on kaks laata – Pärnumaa Jõulud Port Arturis ja Jäärmark Kaubamajakas? Just selle pärast, et need ongi kaks täiesti eri eesmärgiga üritust! Pärnumaa Jõulud on müügivõimalus noortele ettevõtjatele. Jäärmark aga projekt, mille käigus saavad kogemusi nii noored ettevõtjad kui üritust organiseerivad kooliõpilased. Seega topeltkogemus.

Tänavust “Jäärmark 2013” päeva organiseeris projektimeeskond, keda juhtis PÜGi 12.b klassi õpilane Maarja Tammann. Meeskond tegi kõik ise, alates aja planeerimisest, müüjate-esinejate kutsumisest kuni toetajate leidmiseni, kelle abil sai tunnustada silmapaistvamaid osalejaid.

Sellist päeva ei toimuks, kui meid ei toetaks Pärnu Kaubamajakas ja selle turundusjuht Tiina Saks. Tänavu olid esinejateks PÜGi lauljad Maimu Muttiku juhendamisel, võimlemisklubi Rüht ja päeva jooksul tegeles helitehnikaga väsimatu Karl Hendrik Leppmets.

Kes siis noortest ettevõtjatest silma jäid? Parima toote tiitli sai meeskond Tasku Pärnumaa kutsehariduskeskusest (juhendaja Eela Malk). Müüdi omavalmistatud kaarte/taskuid, kuhu kingisaajale väike šokolaad peita. Parim minifirma oli Pärnu Raeküla kooli 8. klassi firma Games 4 Us, mille liikmed valmistavad ise lauamänge, mis olid kaubanduslikult pakendatud.

Õpilasfirmadest parim oli PÜGi 11. klassi õpilasfirma Magsok, mis pälvis Swedbanki eripreemia. Nende tooteks on magnetiga sokid: sokke saab kuivatada radiaatori küljes, kuhu nad jäävad rippuma tänu väikesele peidetud magnetile, pesumasinas ei kaota nad paarilist. PÜGi õpilasfirma Rullvalgus sai eripreemia stiilse väljapaneku eest. Rullvalgus pakub väikseid, jalanõude külge lihtsalt paigaldatavaid patareitoitel lambikesi, et valgustada pimedatel õhtutel jalge-esist, olgu siis tegu rulluisutajatega või vanaemade-vanaisadega, kes lähevad kuurist puid tooma. Suurimat müügitulu teenis õpilasfirma Stiilselt Nähtav, nende pakutavad käekellad on suurte helendavate numbritega ja kaunistused rihmal toimivad helkuritena. Erilist vaeva olid näinud Pärnu Koidula gümnaasiumi väikesed meistrimehed (juhendaja Tiiu Vendel) Ruudolfi Juures, kelle müügilauda ilmestas pea elusuurune ajalehtedest vormitud põhjapõder. Esmakordselt osales Pärnu toimetulekukooli meeskond Päikesed (juhendaja Marika Heindla), pakkudes käsitööd.

Teoreetiliselt võime rahast rääkida kui palju tahes, üks praktiline kogemus annab kordi rohkem: teha eelarve, püüda selle raames majandada, näha, kui palju tööd tuleb teha, et teenida oma esimene sent – see on õppefirmade kogemus. Projektimeeskonda kuuluvad õppefirma tegevuse läbinud õppurid, kes saavad ürituse korraldamise kogemusi: kokkulepete sõlmimine, suhtlemine, esinemine ja vastutamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles