Maailm ei muutunud eriti paremaks paigaks

Kalev Vilgats
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Mitt

Maailmaparandajatele polnud lõppev aasta kuigi edukas. Märke paremuse poole liikumisest oli vähe, paljud protsessid, mis tänavu muret tegid ja tähelepanu äratasid, jätkuvad uuelgi aastal.

Aastat 2013 tagantpoolt kerima hakates võiks positiivseteks uudisteks lugeda punkbändile Pussy Riot armu andmist, juurdluse lõpetamist Greenpeace’i keskkonnaaktivistide laeva Arctic Sunrise meeskonna üle ning Venemaa kunagise rikkaima mehe Mihhail Hodorkovski vabastamist. Ent Hodorkovski pääsemisega kolooniast kaasnes tema pagendamine riigist. Vene opositsiooni vähegi kaalukamad tegelased paistavad riigist lahkuvat: Garri Gasparov näiteks otsivat võimalust kolida Lätti. Lõpuks jäävadki alles Ljudmilla Aleksejeva taolised eakad, nahkhiiri meenutavad dissidendid, kes on Vladimir Putini autoritaarsele režiimile ohutud.

Hodorkovski, kelle varandust hinnati Jukose naftakontserni hiilgepäevil 15 miljardile dollarile, ei pea oma sõnutsi äraelamiseks tööd tegema, aga võideldes vene poliitvangide vabastamise eest välismaalt, ei mõjuta temagi Venemaa sisepoliitikat. Kümme aastat türmis on lihvinud Hodorkovski poliitilised ambitsioonid nulliks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles