Juhtkiri: Vaikiv sangar lahkus igavikku

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Viimane eestlasest Raudristi Rüütliristi kavaler Harald Nugiseks (22. oktoober 1921 – 2. jaanuar 2014) on lahkunud. Ta oli neljast eestlasest teine, kellele teises maailmasõjas pandi kaela Saksamaa kõrgeim sõjalise vapruse autasu. Ühtlasi oli Nugiseks viimane välismaalasest Rüütliristi kandja.

1941. aastal õnnestus Nugiseksil kõrvale hoida mobilisatsioonist Punaarmeesse ja ta oli tunnistajaks Läti hävituspataljonlaste hävitustööle ning terrorile Järvamaal. Nugiseksi edasine tee sõtta oli sellega määratud. Ta osales Tallinna vabastamisel, teenis Omakaitses, seejärel julgestusgrupis. 1943. aasta mais astus Nugiseks Eesti SS-leegioni, lõpetas allohvitseride kooli ja osales lahingutes Neveli all, kus sai haavata.

Nende heitluste eest pälvis ta II klassi Raudristi. Narva rindelt lisandus I klassi Raudrist ning Siivertsi-Vaasa-Vepsküla sillapea likvideerimise juhtimise eest Raudristi Rüütlirist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles