Pärnu observatooriumis paistab Päike aasta ringi

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
50kohaline planetaariumkujutab endast kerakujulist saali. Kuid kuna vajaminev riist- ja tarkvara 360 etenduste näitamiseks puudub, tuleb Aarne Pauli sõnutsi leppida praegu väikse ekraaniga.
50kohaline planetaariumkujutab endast kerakujulist saali. Kuid kuna vajaminev riist- ja tarkvara 360 etenduste näitamiseks puudub, tuleb Aarne Pauli sõnutsi leppida praegu väikse ekraaniga. Foto: Urmas Luik

Äsjarajatud Pärnumaa keskkonnahariduskeskuse tiiva all sündis mullu midagi täiesti erakordset – nüüdsest saab rääkida Pärnu observatooriumist, samuti on loomisel Pärnu astrokeskus, tõdeb Pärnus sündinud ja sirgunud astrofüüsik Aarne Paul.

Teatavasti võib astrokeskuseks nimetada rajatist, kus on olemas tähetorn ja planetaarium. Uues keskkonnahariduskeskuses on korralik 50kohaline planetaariumiruum, mis kujutab endast üheksameetrise läbimõõduga kerakujulist saali, kuid puudub vajaminev riist- ja tarkvara, et kutsuda kõiki külastajaid jälgima suurejoonelisi kogu taeva 360- kraadiseid planetaariumietendusi. Niisiis tuleb astrokeskusega veidi oodata.

Samal ajal on Pärnu saanud endale observatooriumi: kui vaatlejate käsutuses on tähetorn ja rohkem kui üks teleskoop, on tegu juba observatooriumiga, ütleb astrokeskuse juht Aarne Paul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles