Vanalinna kooli lapsed käisid „Tarkuse retkel“

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Tarkuse retk" viis Pärnu Vanalinna põhikooli viiendikud Ülemiste veepuhastusjaama.
"Tarkuse retk" viis Pärnu Vanalinna põhikooli viiendikud Ülemiste veepuhastusjaama. Foto: Ele Jaanimägi

SA Tagasi Kooli korraldas koostöös partneritega Swedbankist, Eesti Energiast, Tallinna tehnikaülikoolist ja Tallinna Veest projekti, mille kaudu oli õpilastel võimalus kandideerida „Tarkuse retkedele“.

See tähendab, et spetsiaalselt selle projekti jaoks loodi kuus põnevat ekskursioonide ja külalistundide kombinatsiooni, mis võimaldab omandada uusi teadmisi iga partneri juures otse keset igapäevaelu.

Vee teemaga tutvuma valiti kandideerinute hulgast välja Pärnu Vanalinna põhikooli 5.b klassi õpilased.

Õpilaste mõtted

Kooliaasta esimesel veerandil kandideerisime „Tarkuse retke“ õppereisile, mis oli seotud vee teemaga. Kandideerisime, kuna oleme loodusklass ja pidasime veepuhastusjaama teemat huvitavaks. Tahtsime teada, kuidas vesi jõuab loodusest Tallinna majadesse. Õppisime loodusõpetuse tundides ka parasjagu veeteemat.

Kandideerimiseks tegime video, kus näitasime seda, et tahame sellest teemast veel teada saada.

Saatsime video AS Tallinna Vee programmi organiseerijatele ja hiljem saime teada, et meie video oli kandideerinute hulgast parim. Kokku esitati 89 avaldust. Võiduga kaasnes tasuta õppereis Ülemiste veepuhastusjaama.

19. detsembril 2013 käisime Tallinnas Ülemiste veepuhastusjaamas teadmisi saamas. Meie klassi arvates oli veepuhastusjaama vesi parem kui kodukraanis, kuna see oli sealsamas puhastatud ja värske. Saime näha Ülemiste järve ja saime teada, kuidas järvevesi satub puhastusjaama. Kuulsime sedagi, et Ülemiste järv on kaitse all. Seal ei tohi ujuda ega kala püüda, see on võrguga ümbritsetud ning seal võivad liikuda vaid puhastusjaama töötajad.

Vanasti olid veetorud malmist, tänapäeval aga plastmassist, et neid lihtsam hooldada ja kergem valmistada oleks. Saime teada, et Tallinna linna all on 1000 kilomeetrit veetorusid.

Et saada puhast vett, see algselt filtreeritakse, siis suunatakse keemilisse puhastusse, kus eemaldatakse osooni abil bakterid. Seejärel juhitakse vesi läbi liivafiltrite ja lisatakse väikses koguses kloori, sest kloor tagab vee pikaajalise puhtuse torudes. Vesi viiakse laborisse, kus kontrollitakse pidevalt veekvaliteeti. Oma uutest teadmistest räägime teistelegi klassidele meie koolis ja õpetame neid, kuidas ja miks vett kokku hoida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles