Kuu aega enne hansapäevi on Pärnu kaevikutes

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õli tänaval on ühisveevärgi torud juba maas ja käib tee asfaltimiseks ettevalmistamine. Tänav saab sileda mustkatte alla juuni esimeses pooles.
Õli tänaval on ühisveevärgi torud juba maas ja käib tee asfaltimiseks ettevalmistamine. Tänav saab sileda mustkatte alla juuni esimeses pooles. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Pärnusse on jõudnud ilmselt linna ajaloo suurimad investeeringud. Paraku on tänavad kohati raskesti läbitavad nii jalgsi kui autoga, peale selle on rohked ümbersõidud kohalikelgi orienteerumise keeruliseks muutnud. Nii tekib hansapäevade eel mure: kas tõesti võtame loodetud 100 000 turisti vastu kaevikutes?

Suurimad liikluse ümberkorraldajad on praegu Pärnu ühisveevärgi (149 miljonit krooni) rajamine ja Pärnu ümbersõidu ehitus (800 miljonit). Kui esimese rajamisel on töömehed graafikust isegi pisut ees, siis teise objekti seis tekitab üha enam muret.

Samuti on ehitajad aiaga piiranud Rannapargi (21 miljonit) ja Vallikääru (75 miljonit). Niidu tänaval toimuvad kaevetööd Fortum Termesti soojus- ja elektrijaama (miljard) tarbeks kaugküttetorude paigaldamiseks.

58 kilomeetrit plasttorusid

Kesklinnas, Ülejõel ja Rääma linnaosas löödi mullu septembris kopad maasse vee- ja kanalisatsioonitorustiku ehitamiseks. Projekti "ÜF2" raames on juba jõutud paigaldada 26 kilomeetrit plasttorusid, sama saatust ootab veel 58 kilomeetrit torusid. Suurprojekti lõppedes tekib suvepealinna 600 majapidamisel võimalus liituda kvaliteetse joogiveesüsteemi ja 1900 pärnakal ühiskanalisatsiooniga.

Praegu on kesklinnas lahti kaevatud pisike lõik Akadeemia tänavast, ulatuslikumad kaevetööd on käsil Lõuna, Nikolai, Karja ja Esplanaadi tänaval. Torutööd peavad nimetatud tänavatel valmis saama juuni alguseks, misjärel seal algab kohe asfaltimine.

Ülejõel toimuvad torutööd Rõugu, Mihkli ja Voorimehe tänaval. Teekatete taastamist valmistatakse ette Angerja, Havi ja Õli tänaval, need saavad valmis juuni esimeses pooles. Rääma linnaosas käivad sel nädalal suuremad torutööd Rääma, Pirni ja Õuna tänaval, loetles AS Pärnu Vee projektijuht Jaanus Vent.

Kuumaastik asfaldi alla

Muretsejate rahustuseks teatas Vent, et kesklinnast mereni jääval alal peavad praegu üleskaevatud tänavad 15. juuniks kindlasti asfaldi alla jõudma. Seejärel saabub ranna rajoonis ja südalinnas vaikus. Taas tulevad masinad ja töömehed objektile poolest augustist.

Juuni keskpaigaks pannakse värske asfalt peale ka Lõuna, Nikolai, Esplanaadi ja Karja tänavale. Asfaltimistööd algasid sel nädalal, juba on uus kate Seedri ja IV Jõe tänaval. Käsil on tööd Mere puiesteel ning peagi Hospidali ja Kerese tänaval. Asfaltimine käib Rääma tänavalgi.

Kui teedeehituses võhik jalutab praegu ranna rajoonis ja näeb eesootava töö hulka, kipub ta paratamatult kahtlema, kas ikka on võimalik kogu kaevatud ala paari nädalaga kvaliteetselt asfaldi alla viia. "Ei, kvaliteedi arvelt küll kokku hoida ei saa," kinnitas Vent.

Kui sama pärida objektil lõõskava päikese all rassivatelt töömeestelt, on nemadki seda meelt, et 15. juuniks saab kindlasti kõik tehtud. "Saaksime isegi varem, aga kontroll on väga range, iga pisiasi peab olema tehtud nagu paberil kirjas," torisesid töömehed muigel sui.  

Kesklinnas käivad kaevetööd muinsuskaitsjate valvsa pilgu all. Nii suuri leide pole maa seest välja tulnud, et kaevetööd pikalt seisata tulnuks, kuid üht-teist ikka. Näiteks Lõuna tänaval sattusid töölised kivimüüri vundamendile ja arheoloogiliste kaevamiste tõttu venivad tööd sel tänaval plaanitust kauemaks.

Pärast jaani Riia maanteele

Kui ranna rajoonis ja südalinnas tehakse suve kõige magusamal turistide Pärnusse tuleku ajal töödesse kaheks kuuks paus, siis Ülejõel ja Räämal jätkuvad need täie hooga. "Seal suveks kindlasti pausi ei tehta," väitis Vent.

Kohe pärast hansapäevi läheb veetorustike ehitamisel tegemisse veel üks suur objekt, mis olulisel määral lööb sassi paljude pärnakate harjumuspärnase liikumismarsruudi.

Nimelt veerevad masinad Riia maanteele, kus kopad lüüakse maasse Vanapargi ja Rähni tänava vahelisel lõigul.

Kui senised torutööd linna bussiliiklust oluliselt ei mõjutanud, siis Riia maanteelt tuleb see Venti sõnutsi kindlasti ümber suunata: suure tõenäosusega Karja tänavale.

Teise mahuka objektina seisab "ÜF2" projekti sügisestes tööplaanides Tallinna maantee alla torude paigaldamine.  

"ÜF2" projekti tööd algasid mullu sügisel ja peavad dokumentides kirjapandu järgi lõppema tuleva aasta 1. oktoobril.

"Töödega on tublisti edasi jõutud, kesklinnas ja Räämal on peaaegu pool juba tehtud. Ülejõel loodab ehitaja suvega väikese mahajäämuse tasa teha," rääkis Vent. "Arvestades, kui karm läinud talv oli, võib täitsa rahul olla."

Ümbersõidul muutumatu seis

Paraku on veel rohkem sõidukite liiklemist mõjutava Pärnu ümbersõidu rajamisel osa töid graafikust oluliselt maha jäänud.

Ümbersõidu ehituse alla jääval alal mõjutavad liikluse sujuvat kulgemist enim Tallinna maantee ja Ehitajate tee ristmik ning Papiniidu sild, aga ka Lihula maanteelt Pärnusse sõit ja Ehitajate tee, kust pääseb haiglasse.

Kui talvel käis ümbersõidul suure lume ja käreda pakase kiuste üsna hoogne töö, siis viimastel nädalatel süveneb vaikus. Ajalehe pärimise peale vastas ümbersõidu ehitustööde tellija maanteeamet, et hansapäevade ajal toimuvad tööd kõigil nimetatud teedel ja ristmikel.

"Töövõtjaid ja lepingupartnereid on informeeritud, et nad tööde graafiku täitmisel arvestaksid selle suure üritusega ega tekitaks ehitustegevusega ristmikel liiklusummikuid ja võimaluse korral sel perioodil ei teeks avalikku liiklust häirivaid teetöid põhimaanteedel," selgitas maanteeameti pressiesindaja Allan Kasesalu.

Ühtlasi on tee-ehitusfirmad kohustatud tagama kogu ehitusperioodil põhimaanteedel pidevalt vähemalt 1+1 sõidurajaga avaliku liikluse.

Lihula maanteel ja Uus-Sauga tänaval Pärnu lennujaama juurdesõidul jääb liiklusskeem hansapäevade aegu samaks mis praegu. Papiniidu silla remondil jääb samuti üks pool sillast suletuks nagu praegugi.

Ehitajate teel suunatakse liiklus uuele niidile alles pärast selle valmimist. Eraldi ühtegi  ümbersõitu seoses Pärnu ümbersõidu ehitusega ei plaanita, tutvustas Kasesalu.

Niidu tänava soojatoru  

Niidu tänava piirkonnas paigaldatakse torustikku, mille kaudu hakkab õige pea pärnakate kodudesse jõudma soojus.

Nimelt ehitab Fortum Termest Pärnusse Niidu tänavale 1,35 miljardit krooni maksva soojuse ja elektri koostootmisjaama, mis hakkab hakkpuidust, turbast ja vajadusel gaasist tootma elektrit ja sooja. Elekter müüakse Eleringi võrku ja soojus pärnakatele.

Jaama projektiinseneri Eduard Ennsi sõnutsi püsitakse töödega igati graafikus.

"Töötajad on juba läbinud teoreetilise koolituse ja käimas on praktiline õpe, jaama seadmeid pannakse kokku ja seadmete katsetamisega on algustki tehtud," selgitas Enns. "Lõplik jaama valmimise tärmin on 23. detsember."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles