Nädal Eestis

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

EESTI LAPSI KUMMITAB VAESUS JA VÄSIMUS. Kümnendik Eesti lapsi elab absoluutses vaesuses, koolis käivad lapsed on pidevalt väsinud, koolis aset leidva vägivalla poolest oleme Euroopa tipus ja iga kümnes 13–15aastane teismeline mõtleb endalt elu võtmisele. Selline reaalsus avanes statistikaameti läinud nädalal avaldatud kogumikus “Laste heaolu”, mida vahendas eestimaalastele Postimeeski.

Suhtelises vaesuses elas 2011. aastal 17 protsenti ja vaesusriskis 7,7 protsenti lastest, üle poole lastest on väsinud juba hommikul kooli minnes, enim ollakse kimpus nägemishäiretega (mullu 20 protsendil õpilastest), rühihäiretega (17 protsendil) ja ülekaalulisusega (11 protsendil). Viimati mainitu on 2005. aastaga võrreldes pea kahekordistunud, samal ajal liigub vaid 14 protsenti 11–15aastastest õpilastest iga päev tund aega, nagu nende normaalne areng vajaks.

Samas on palju positiivsetki: nii haridus kui ka enamik tervishoiuteenuseid on Eestis lastele tasuta, noored on seksuaalkäitumises teadlikumad ja nad saavad enamasti peret ja vaba aja sisustamist puudutavate otsuste tegemisel ise kaasa rääkida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles