Vanade asjade lood Raeküla lasteaias

, Raeküla lasteaia õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raeküla lasteaia mudilased tutvusid vanade tööriistade ja töövõtetega.
Raeküla lasteaia mudilased tutvusid vanade tööriistade ja töövõtetega. Foto: Tiiu Nasari

Uus aeg toob uued asjad ja loob uued kombed. Et side minevikuga ei häviks, tuleks mäletada meile eelnenut – elujõuline on rahvas, kes peale uue hindab esivanemate traditsioone ja väärtustab oma kodupaika. Just niisuguseid väärtusi hoitakse aus Raeküla lasteaias.

Alanud aasta esimestel nädalatel tutvuti Raeküla lasteaias esivanemate tööriistade ja nendega seotud töövõtetega. Kas mäletate veel kangastelgi või tavalist pesuseepi? Õnnelindude rühma kasvandikud ei piirdunud üksnes asjade vaatamisega, vaid proovisid õpetajate juhendamisel neid praktilises tegevuseski. Miniatuursed laste kangasteljed ja pesulaud koos seebiga leidsid rohkesti huvilisi. Käsihöövliga hööveldatav lauapruss ja haamriga puitu löödavad naelad on aga asjad, mida tunnevad tänapäeva isad ja kord isadeks sirguvad pojadki. Abist ei öelnud ära lasteaia meistrimees Kait, kes andis oma teadmised ja oskused hööveldamisest edasi lastele.

Isegi vanal ajal ei olnud elu ainult töö. Mustrilised käpikud pakkusid silmailu väikestest suurteni. Vanemate abiga korraldasime näituse nii vanaaja tööriistadest kui ka mänguasjadest. Palju abi selles osas saime vanaemadelt ja vanaisadelt. Eri tegevuste kaudu sai vana aeg meile arusaadavamaks.

Erilist rõõmu tundsid tüdrukud-poisid vana aja mänguasjadest, sest eks mäng ole väikese inimese töö, mille kaudu kasvatakse järgmisteks pärimusekandjateks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles