Pärnus algavad laulu- ja tantsupeo eelproovid

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laulupidu.
Laulupidu. Foto: Ants Liigus

Eeloleval nädalavahetusel algavad suvise laulu- ja tantsupeo “Aja puudutus. Puudutuse aeg” esimesed eelproovid. Seekordse tantsu- ja laulupeo üks osa on pillipidu rahvamuusikutele.

Laupäeval, 25. jaanuaril toimub Pärnu kunstide majas rahvamuusikute pillipeo esimene eelproov. Seal osalevad Pärnu-, Lääne-, Hiiu- ja Saaremaa rahvamuusikud. Rahvamuusikute esimesel eelproovil Pärnus on kohal pillipeo üldjuht Juhan Uppin, teatas Pärnu linnavalitsuse rahvakultuuri spetsialist Alli Põrk.

31. jaanuaril esitavad omandatud repertuaari Pärnu ühisgümnaasiumis tantsupeo 2.–3. klassi ja 5.–6. klassi ning C-noorte segarühmad Pärnust ja Pärnumaalt. Neid on kokku 27 tantsurühma. Päev hiljem, 1. veebruaril toimub ühisgümnaasiumis esimene eelproov Pärnu ja Pärnumaa 40 täiskasvanute tantsurühmale.

Pärnu ja Pärnumaa sega- ja naiskooride esimene eelproov on pühapäeval, 2. veebruaril Pärnu kontserdimajas. Segakoore on 20 ja neis on kokku 800 lauljat. Naiskoore osaleb kaheksa ja lauljaid on 250.

Nädal hiljem, 7. veebruaril tuleb kontserdimajas esimene eelproov Pärnumaa ja Pärnu linna mudilas-, laste- ja poistekooridele. Samal päeval esitavad kontserdimajas omandatud repertuaari Pärnu, Lihula, Viljandi ja Paide meeskoorid.

Esimene eelproov annab ülevaate repertuaari omandamisest ja teise eelproovi järel märtsis-aprillis otsustatakse, kes pääseb peole.

Laulu- ja tantsupeol “Aja puudutus. Puudutuse aeg” kohtuvad kaks olulist märksõna – aeg ja puudutus. Laulupeo esimese kontserdi kava “Aja puudutus” toob meieni väärtusliku varamu alates esimesest laulupeost.

Tantsupeo ideekavand “Puudutus” on sündinud igatsusest, et oleksime avatud märkama ja väärtustama seda, mis on päris, ei raiskaks oma väärtuslikku aega tühisusele ega sulgeks oma südant puudutustele. Vaatamata sellele, et meie elu koosneb paljudest puudutustest, ei jõua enamik nendest paraku näpuotsast kaugemale. Ja puudutuste puudumisest tekkinud tühjuse täidab igatsus ja valu.

XXVI laulu- ja XIX tantsupidu toimub Tallinnas 4.–6. juulini 2014.

Laulupeo kunstiline juht on Hirvo Surva. Tantsupeo pealavastaja on Maido Saar, muusikajuht on Toomas Lunge ning ideekavandi ja loo autor on Sten Weidebaum. Pillipeo kunstiline juht on Juhan Uppin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles