R-kiosk peatas Kickupi müümise alaealistele

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

R-kiosk otsustas eile peatada Kickupi toodete müügi alaealistele, tarbijakaitseamet algatas R-kioski suhtes tubakaseaduse rikkumise tõttu haldusmenetluse ja saatis energiapadjakesi Eestisse toovale ettevõttele märgukirja.

Aasta algusest on R-kioskites, Grossi toidukauplustes ja mujal müüdud Kickupi energiapadjakesi, mille välimus ja pakend jäljendavad Eestis keelatud mokatubakat. Padjakesi Eestisse toova Laferme Tobacco teatel on tegemist huule alla pandava kontsentreeritud energiajoogiga, mis sisaldab peamiselt kofeiini ja vitamiine.

Pärnu Kuninga tänava põhikooli sotsiaalnõustaja Kersti Kesküla jutu järgi ostavad lapsed energiapadjakesi seepärast, et need näevad välja nagu mokatubakas, mitte seepärast, et see on toidulisand. “Nad saavad jätta mulje, et tegelevad keelatud asjaga,” lausus Kesküla.

Energiapadjakeste pakendil on kiri “soovitatav alates 16. eluaastast” ja hoiatus, et padjakesi ei tohiks päevas üle viie tüki tarbida. Enamik R-kioskeid ei käsitlenud soovitust keeluna ega seadnud müügiks vanuselist piirangut.

Tubakaseaduse järgi ei või alaealistele müüa tooteid, mille kuju sarnaneb tubakatoote omaga. R-kiosk ja energiapadjakesi Eestisse toov Laferme Tobacco põhjendasid mokatubakat jäljendavate energiapadjakeste alaealistele müümist väitega, et kuna Eestis mokatubakat müüa ei tohi, siis ei sarnane Kickupi padjakesed ühegi Eestis müüdava tubakatootega.

Tarbijakaitseameti tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna juhataja Hanna Turetski kinnitusel on Kickupi energiapadjakesed äravahetamiseni sarnased Rootsis müüdava ja ka Eestis laialdaselt kasutatava mokatubaka ehk snus’iga.

“Kickupi toodete pakend jäljendab otseselt mokatubakat. Tulenevalt tubakaseadusest ei tohi müügiks pakkuda ega müüa tooteid, mille kuju sarnaneb tubakatoote omaga. Seega kohaldatakse tubakatoote kujuga sarnasele tootele tubakaseadusega sätestatut,“ põhjendas Turetski R-kioski suhtes haldusmenetluse algatamist.

Turetski jutu järgi ei ole tarbijakaitseameti hinnangul asjakohane väita, et kuna mokatubakas ehk snus on Eestis keelatud, ei ole Kickupi toote näol tegemist tubakatootega sarnase tootega ning sellele ei laiene tubakaseaduse nõuded. “Tubakatoote kujuga sarnasele tootele kohaldatakse tubakaseadust,” kinnitas Turetski.

R-kioski turundus- ja ostujuhi Evelyn Hinto sõnul on olukorrale laiapõhjalise lahenduse saavutamiseks oluline saavutada konsensuslik õigusselgus toodete importija ja riigiinstitutsioonide vahel. Hinto rõhutas, et R-kiosk on vaid üks paljudest Kickupi padjakeste müüjatest ja alaealistele müügi peatamine pole lõplik lahendus.

Veterinaar- ja toiduamet on Pärnu Postimehele teatanud, et nad ei kooskõlasta toodete märgistusi ja pakendeid ning toodete märgistusest üksnes teavitatakse neid. Seega pole välistatud, et edaspidigi ilmub poelettidele jäljendavaid tooteid, millega ametkonnad esialgu midagi peale ei oska hakata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles