Juhtkiri: Panga kasum tulumaksu alla!

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Kindlasti on paljud Eesti inimesed mõelnud, kuuldes võõrpankade hiigelkasumitest, miks riik soosib ühte väga tulusat ärivaldkonda seda tulumaksustamata. Nüüd on endine rahandusminister, praegune riigikogu rahanduskomisjoni liige Aivar Sõerd nimetanud olukorda ebaõiglaseks ja leiab, et pangad võiksid maksta vabatahtlikku tulumaksu. Kahjuks ei anna seadused sellist võimalust. Ja seadused pole ainus probleem.

Sõerd on varemgi teinud mõtteavaldusi, mis ei pruugi Reformierakonna seisukohtadega päris ühtida. Siiski on suur samm edasi seegi, et riigikogu võimuerakonna liige on juhtinud tähelepanu sellele, kuidas välismaistele emapankadele kuuluvad Eesti suurpangad rahaga manööverdades tulumaksu tasumisest mööda hiilivad. Nüüd tuleks võimuliidul avalikkusele põhjendada, miks Eesti inimesed peavad jätkuvalt nuumama Skandinaavia panku.

Ettepanek erandlikust vabatahtlikust tulumaksust ei kannata kriitikat. Kindlasti peaksid siin oma sõna sekka ütlema Eesti Pank ja finantsinspektsioon. Või kui tõesti minna vabatahtlikule tulumaksule, siis kehtigu see kõigile, nii juriidilistele kui füüsilistele isikutele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles