Juhtkiri: Kiirlaenude nõiaring

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Kiirlaenu pakkuvate ettevõtete reklaamid ületavad lubaduste ja ilu poolest tavaliste pankade pakkumisi. Kõik näib lihtne, mugav, kiire ja soodus. Paraku, nagu võiks ja peaks ammu kõigile selge olema, võivad kiirlaenud olla küll mugavad ja kiiremad kui traditsioonilised pangalaenud, kuid kindlasti mitte soodsad. Selles veendumiseks piisab uurida reklaami alla ilmuvat väikest kirja.

Sel nädalal hämmastas nii pankasid, võlanõustajaid, meediaväljaandeid kui nende lugejaid teave, et Swedbankis on umbes 1300 alaealise pangakontot kasutatud kiirlaenu võtmiseks. Lapsed ise laenu ei võtnud, selle taga on nende vanemad või hooldajad. Kindlasti ei piirdu see Swedbanki ja 1300 lapsega, võib üsna kindlalt oletada, et kui kõigi Eestis tegutsevate pankade peale numbrid kokku lüüa, on tulemus masendavam.

Selles, et kiirlaenude nõiaringi sattunu, kes isiklikku pangakontot enam kasutada ei saa, võtab kasutusele lähedaste, ja mis kõige hullem, laste omad, pole veidi järele mõeldes midagi jahmatavat. Pigem on jahmatav see, et see nii hilja ja juhuslikult välja tuli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles