Elektriseadmete vargad tekitavad ohlikke olukordi

Jaanus Tiisvend
, Eesti Energia Jaotusvõrgu käiduosakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Elektriseadmete vargad on põhjustanud eluohtlikke olukordi nii elektrivarastele endale kui mänguhoos varaste rüüstatud paikadesse sattunud lastele.

Juhtmevarguste puhul on tavaline, et vargad lahkuvad kiirustades ja jätavad ripakile lahtised pinge all juhtmed, mida lapsed võivad uudishimust näppima minna. Alajaamadesse murdnud vargad on jätnud alajaamade uksed lahti, meelitades ohtlikusse alasse lapsed. Hiljuti viidi minema isegi alajaama rauduks koos piitadega.

Elektriseadmete vargused on põhjustanud eluohtlikke olukordi varastele endalegi. Eesti Energiale (EE) on teada juhtum, kus alajaamast vaske varastades võtsid vargad pinge all esemest kinni, selle tagajärjel üks varastest hukkus. Teine õnnetult lõppenud juhtum tulenes sellest, et tööriista kasutamiseks elektrit varastama minnes läksid vargad ekslikult kõrgepinge all juhtmete kallale ja said üsna raskeid tervisekahjustusi.

Peale selle on vargad käinud jõutrafode kallal. Metalli saamise sooviga lammutatakse seade ja seadmes olev õli valgub laiali. Sellega võib kaasneda otsene keskkonnaoht – reostus.

Kahju kannatavad kliendid

Elektrivaraste tegevuse mõju ei piirdu ainult EE-le tekitatud kahjuga. Esiteks kaasnevad vargustega enamikul juhtudel ulatuslikud elektrikatkestused, mis loomulikult tekitavad meie klientides suurt pahameelt. Teiseks võivad katkestuste tõttu otsest kahju saada kliendid ise. On selliseid näiteid, mille puhul EE-le tekitatud otsese kahju number on väike, kuid märkimisväärset kahju on kannatanud tarbijad. Näiteks tekkis ühest alajaamast varastatud 1500kroonise vasejupi pärast olukord, kus rikki läinud elektrisüsteemist tulenevalt purunes ümbruskonna majapidamistes umbes 200 000 krooni eest olmeseadmeid.

Elektrivargad tekitasid eelmisel aastal EE-le otsest kahju üle poole miljoni krooni.

Helistage 1343

Kahjuks on käesoleva aasta algus näidanud, et vargused üha sagenevad. Suure tõenäosusega on see tingitud töötuse kasvust. Viimasel ajal on Lõuna-Eestis kiputud õhuliine varastama, seda pole juba ammu tehtud. Üllatusrohke võib olla kevadine külaskäik suvekodusse, kui ilmneb, et voolu pole ja juhtmed on varastatud. Soovitame külma närvi säilitada ja meid elektri puudumisest kohe teavitada. Kindlasti tuleks teatada sellestki, kui näete suvilapiirkondades elektriobjektidega seotud kahtlast tegevust.

Palju elektriga seotud õnnetusi on ennetatud tänu sellele, et juhuslikud pealtnägijad on varaste tegevusest kas meid või politseid teavitanud. Näiteks on nähtud alajaama lahtisi uksi või öisel ajal erariietes inimesi avatud kilpide kallal. Kahtlane võib olla igasugune väljaspool tööaega ja pimedas, ilma valgustuseta tegevus EE elektriobjektidel. Valvsust peaks äratama see, kui inimesed on erariietes ja eraautodega, sest EE töötajad või meie lepingupartnerid kannavad alati spetsiaalset logoga märgistatud tööriietust ja sõidavad logoga autodega. Samuti on neil alati kaasas töötõend, mida võib näha küsida.

EE palub kahtlasena tunduvatest tegudest kindlasti esimesel võimalusel teatada kas EE rikketelefonil 1343 või politsei numbril 110.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles