1980ndad tulevad tagasi

Kati Saara Murutar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamatu “Mina ja mehed. Hingevalu. Seks. Tarkus. Erootika. Õppetunnid” esikaas.
Raamatu “Mina ja mehed. Hingevalu. Seks. Tarkus. Erootika. Õppetunnid” esikaas. Foto: Erakogu

Katrin Aedma ja Toivo Niibergi raamat “Mina ja mehed. Hingevalu. Seks. Tarkus. Erootika. Õppetunnid” on üles ehitatud Aedma elamustele, kirjavahetusele, päevikutele, fotodele ja joonistustele, millele Niiberg on kommentaarid vahele pistnud.

Kirev ja kohati suisa üleküllastatud teksti- ja piltide tulv on nii reastatud kui ülestikku trükitud, jättes (taotluslikult?) mulje, et kujundajat ega keeletoimetajat raamatul pole.

Kõik oleks nagu ise tehtud – nii oma elulugu kui selle analüüs, edastamine ja õppevahendiks pakkumine. Raamat on oma naiselikkuse, seksikuse ja ahaa-elamuste naivismiga otsekui eelmise sajandi lõpust meie öökapile põrganud.

See on noobel eneseabiraamat. Natuke ameerikalik kommenteeritud lugude jutustamine. Pisut hipilik: mina olen sündinud selleks, et maailm paremaks armastada ja seksida. Veidi naiivne ja sellega nii autoreid kui lugejat lohutav ja puhastav.

Paljud eluloolised raamatud, päevikud ja blogid on samalaadse eesmärgiga nagu “Mina ja mehed”. Nad kirjeldavad, analüüsivad, üldistavad ja aitavad kirjutaja valudest üle. Kaasa elav lugeja tunneb ennast ära ja tema samalaadsetele vermetele puhutakse üksiti samuti peale.

Katrin Aedma raju väljapurske eksklusiivsus seisneb selles, et peale eneseanalüüsi on seal professionaalse psühholoogi analüüs. Oma teeneid promovad nii psühholoog ja koolitaja Aedma kui tema hindust abikaasa. Nii peabki. Töö käib! Ju need haigetsaamised, mis nüüd ravitud saavad, seal kusagil möödunud sajandi lõpus tekkisid.

Kui oleksid 1980ndad, oleks see detailne taies tingimata sensatsiooniline. Nüüd on retro-nunnu. Kõike-kõike-kõike on selles raamatus kangesti palju.

Päevikud, kirjavahetus, dialoogid, pihtimused, erootilised miniatuurid, fotod, joonistused – teraapiliseks sekseriks segatud. Natuke raske on lugeda. Nii silmadel kui silmadetagusel. Nii kuhjunud see kõik.

 Seetõttu võidakse Aedmale-Niibergile taidluse-taset ette heita. Õnneks ei saa keegi lapsikust ega amatöörlikkust ära keelata. Selles on võlu ja värskust.

Las teostavad, tõestavad, täiendavad ja müüvad ennast. Me kõik teeme seda. Illusioonid toidavad. Tehke järele või hoiduge! Helendav tagumik esimese pihtimuspaabeli kaanel nii julgustab kui hoiatab.

Rahvus- ja meeshaaval ennast õppevahendina kasutades lubab Katrin Aedma Toivo Niibergi abiga meile üle kümne köite säärast verbaalsekserit, mille lugemise järel peaks ideaalis olema senisest tervemas kehas tervem vaim.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles