Mehis Mets: Lõpupidu võib lõppeda hästi

, Pärnu politseijaoskonna juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehis Mets.
Mehis Mets. Foto: Urmas Luik

Teadagi on hiliskevad paljudele koolinoortele ühe olulise etapi lõpp: kel lõpeb koolitee, kes tunneb rõõmu läbitud klassikursuse üle. Iga sündmust tahetakse kindla peale tähistada. Seda peabki tegema, sest pingutus väärib tunnustust ja lõõgastust.

Pidutseda saab alati nii, et ei minda vastuollu seadustega ja olukord jääb kontrolli alla. Kutsume koolinoori üles teadlikult käituma. Olgu inimene ala- või juba täisealine, tema enda teod, tõekspidamised ja arusaamad kujundavad tervikpildi. Vanemad vastutavad oma lapse eest, kuid kui noor on küllalt iseteadev omapäi pidutsema, peab ta aduma oma tegude võimalikke tagajärgi.

Alkoholi ja tubakatoodete kahjulikkusest siinkohal rääkima vahest ei pea, see on teada igaühele. Ilmselgelt ei pea noored nende tarvitamisest tulenevat enda tervisele kahjulikuks: “Mina olen ju noor, mind need asjad ei puuduta!”

Puudutavad küll. Just kogenematus alkoholi tarvitamisel on üks peapõhjusi, miks noorte olengud kurvalt lõppevad. Kurb lõpp ei tähenda seda, et käest läinud peo peab lõpetama politseipatrull, kes joobes alaealised vanematele üle annab ja väärteoprotokolli vormistab. Traagiliseks kisuvad asjad hoopis siis, kui noored seadusest üle astudes siiski liialt palju alkoholi tarbivad.

Kui seltskonnas pole täisealist ega teovõimelist vastutajat ning piduliste vanemategi eest on kõike salajas hoitud, siis kes on see, kes hätta sattunud noort aitab? Kes kutsub eluohtliku alkoholimürgistusega noorele abi? Kes teavitab politseid, kui erapeole on tikkumas võõras rahvas ja pidu kakluseks pöörab? Need situatsioonid on elust enesest ja aeg on näidanud, et noor ei mõtlegi neile enne, kui häda käes.

Noored, olge mõistlikud! Keegi ei taha keelata teile rõõmu ega toredat koosolemist, vaid teie pärast ollakse mures. Öelge oma vanematele, millised on teie plaanid ja kellega te aega veedate.

Hoolitsege selle eest, et keegi seltskonnas oleks täisealine ja tõepoolest võimeline vastutama. Politsei ei riku ühtegi pidu, kui alaealised alkoholi ei tarbi. Enesele lubatu teadvustamine on kõige tähtsam.

Samuti on hea soovitus, et kui koolilõpetajatest seltskond otsustab peopaiga üürida, hoolitseda selle eest, et võõras rahvas sinna ei pääseks. Ilusat kooliaasta lõppu kõigile ja kena suve algust!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles