Heiki Ärm ja Jaan Kägu: Mis juhtub järgmise kümne aastaga Pärnumaa riigimetsades?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heiki Ärm.
Heiki Ärm. Foto: Erakogu

Riigimetsa majandamise keskus (RMK) on asunud koostama riigimetsade pikaajalise majandamise kava. Et metsarikkal Pärnumaal on metskondi kaks – Pärnumaa ja Vändra, valmib siin kavasidki kaks. Protsess on kaasarääkimiseks avatud kõigile huvigruppidele ja peaks tulemusteni jõudma käesoleva aasta lõpuks.

Esmalt tasub selgeks teha, et ettevalmistatav riigimetsa majandamise kava pole traditsiooniline metsamajanduskava, millega puutub kokku iga metsaomanik ja mis viitab täpselt ja konkreetselt töödele, mida metsas ühes või teises kohas on vaja teha.

Riigimetsade pikaajalise majandamise kava saab olema laia haardega dokument, mis määratleb järgmiseks kümneks aastaks olulisemad tegevussuunad nii maakasutuse kui metsamajanduse vallas Pärnumaa riigimetsades. Kava ei käsitle maa-ainese kaevandamise temaatikat.

RMK hallatavatel metsamaadel on palju eri ülesandeid. Tuntuimad neist on kindlasti metsa majandamine puidu saamiseks ja puhkevõimaluste loomine avalikuks kasutuseks. Nende kõrval kuuluvad RMK ülesannete hulka looduskaitse, jahindus, mittepuiduliste metsasaaduste (seened-marjad) pakkumine, pärandkultuuri kaardistamine. Kavast tuleb omamoodi riigimetsa maakondlik üldplaneering, millest hakkavad lähtuma kõik RMK tegevusvaldkonnad oma edasise tegevuse kavandamisel.

Ei saa öelda, et RMK oleks varem tegutsenud pikaajalise plaanita. Meie tegevust on reguleerinud Eesti metsanduse arengukava, metsaseadus, RMK arengukavad ja hulk muid dokumente.

Ent kuna riigimetskonnad sellises ulatuses – metskonna piir jookseb maakonna piiri pidi, v.a metsarikkal Pärnumaal ja Ida-Virumaal, kus metskondi on kaks, – kehtivad 2008. aastast, pole selliseid maakondlikke kavasid riigimetsas varem tõesti tehtud. Nüüd on selleks aeg.

RMK metskonna pikaajalise majandamise kava sisukord on üldjoontes järgmine. Esmalt kirjeldame olemasolevat situatsiooni: maakasutus, metsaressurss, metsamajandusliku tegevuse statistika, metsade uuendamine, metsakaitse ja -parandus, puhkevõimalused, looduskaitse, pärandkultuur ja riigimetsa mõjutavad planeeringud. Nii saab ühtede kaante vahele kõik, mis Pärnumaa ja Vändra metskonna riigimetsade hetkeseisu kirjeldab.

Info analüüsi ja huvigruppide (kohalikud elanikud ja ettevõtted, omavalitsused, ühiskondlikud organisatsioonid) sisendi põhjal paneme paika tulevikuprognoosi ehk selle, milliseid muutusi maakasutuses ette näeme.

Määratleme, kuidas ja kui palju plaanitakse lähikümnendil Pärnumaa metsi raiuda, uuendada ja hooldada, milliseid looduskaitse- ja metsaparandustöid ette võetakse, kuidas on plaanis arendada puhkemajandust ning jahindust.

Seega puudutab kava nii seda inimest, kellele meeldib riigimetsas puhata ja sportida, kui seda, kellele töö riigimetsas leiva lauale toob.

Selleks, et riigimetsadega seotud ootused saaksid parimal võimalikul viisil kõigi asjassepuutujatega läbi räägitud ja järgmiseks kümnendiks üles tähendatud, kutsub RMK neid kava koostamise protsessis osalema. Omavalitsustelt oleme palunud infot RMK hallatavate maade kasutust puudutavate üld- ja teemaplaneeringute kohta, ent kaasa on oodatud rääkima tavakodanikudki.

Pärnumaa ja Vändra metskonna riigimetsa pikaajalise kasutamise kavade tööversioonid loodame kokku saada sügise alguseks. Avalikud koosolekud selle detailseks arutuseks toimuvad septembris ja oktoobris. Kui aga sinul, hea lugeja, on juba praegu südamel teemad, mis puudutavad riigimetsa tulevikku järgmisel kümnel aastal, anna nendest teada.

Piirkonnast olenevalt on kontaktandmed järgmised: Pärnumaa metskond: Laiksaare, 86103 Pärnumaa, parnumaa@rmk.ee, telefon 676 7235 ja Vändra metskond: Randivälja küla, Tori vald, 86814 Pärnumaa, vandra@rmk.ee, telefon 676 7303.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles