Pärnu Koidula gümnaasium on tark valik

Ille Rohtlaan
, Koidula gümnaasiumi õppejuhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhtuhämaruses taaselustati Koidula pargis 1960. aastatest pärinev Koidula gümnaasiumi õpilaste tõrvikutega rongkäigu ja miitingu traditsioon.
Õhtuhämaruses taaselustati Koidula pargis 1960. aastatest pärinev Koidula gümnaasiumi õpilaste tõrvikutega rongkäigu ja miitingu traditsioon. Foto: Urmas Luik

Koolivõrgu ümberkorraldustes muutub Koidula kool ainsaks loodus- ja reaalharidust andvaks gümnaasiumiks Pärnus: linna teistes gümnaasiumides neid õppesuundi ei dubleerita. 1. septembrist 2015 on ta riigigümnaasium ja nüüdisaegseima õppekeskkonnaga kool.

Riigigümnaasiumid on riigile kuuluvad klassikalised, üksnes gümnaasiumiharidust andvad koolid (10.–12. klass), mis pakuvad kõrgel tasemel haridust ja palju valikuvõimalusi. Need luuakse, et kindlustada igas maakonnas tugev ja valikuterohke gümnaasiumiharidus. Tulevikus on kõigis Eesti maakondades tugev riigigümnaasium ning neis on õpilastele tagatud tänapäevased õpitingimused, õppe kõrge kvaliteet ja valikuvõimalused. Aastaks 2020 on põhiline gümnaasiumihariduse andja Pärnus riigigümnaasium.

Pärnu Koidula gümnaasium on üks Eesti vanimaid ja väärikamaid koole, mille ajalugu ulatub aastasse 1733. Koidula koolil on pikaajaline eduka haridusandja kogemus. Kooli eesmärk on õpilastes õpimotivatsiooni ja õpihimu tekitada ning hoida. Koidula kooli õpilastel on parimad tulemused maakonna, linna, vabariigi ja ka rahvusvaheliste olümpiaadide pingeridades.

Pärnu koolidest enam jätkavad Koidula kooli vilistlased õpinguid maailma tippülikoolides: Cambridge’is, Oxfordis, Bristolis ja teistes mainekates välismaa ülikoolides.

Koidula gümnaasiumil on Pärnu linnas ainsana toimiv koostööleping Eesti kõigi suuremate ülikoolide, Tartu ülikooli, Tallinna ülikooli ja Tallinna tehnikaülikooliga. Koidula kooli õpilastele korraldatakse erikursusi ja praktikume, kasutades selleks ülikoolide laboreid ja tehnikat.

Koidula kooli vaimu hoiavad pikaajalised traditsioonid. Paljud huviringid pakuvad mitmekülgset tegevust ja kool on rahvusvahelises projektitöös väga aktiivne.

Kuus 10. klassi ja viis õppesuunda

2014.–2015. õppeaastal võtab Koidula gümnaasium vastu kuus 10. klassi: matemaatika-füüsika õppesuunale ühe, loodussuunale kaks ja reaalsuunale kaks klassikomplekti. Euroopa ja muusika õppesuund moodustavad ühe klassi. Kool töötab tuleval õppeaastal asenduspinnal aadressil Pargi 1. Tagasi oma täielikult renoveeritud majja kolib kool 2015. aasta suvel.

Matemaatika-füüsika õppesuunas ehk A-klassis on põhirõhk põhirõhk matemaatika, füüsika ja informaatika süvendatud õpetamisel. Suunakursused on matemaatikas, füüsikas ja valikkursused programmeerimise alustes.

Loodussuunas on lisakursused keemias ja bioloogias rõhuasetusega arstiteadusel ning keskkonnaharidusel. Loodussuund on kujundatud rakendusbioloogia, inimese anatoomia ja füsioloogia, looduskaitse ja evolutsioonilise bioloogia, keemia ja füüsika suunakursusest. Õppereisid ja nii keemia kui bioloogia praktikumid korraldatakse koostöös Eesti kõrgkoolidega.

Reaalsuund on kujundatud matemaatika, füüsika ja inglise keele suunakursusest ning tehnoloogiaainete valikkursustest. Suuna üht klassikomplekti kujundavad meedia- ja kommunikatsioonikursused, mis õpetavad juhtima ja kontrollima oma sõnumeid ja analüüsima, kuidas teised neid vastu võtavad. Eesmärk on anda arusaamine tänapäevase kommunikatsiooni-ühiskonna toimimisest: õpilane tunneb ära selle peamised ilmingud meedias ja mõistab küpsemalt ajakirjanduse, suhtekorralduse ja reklaami toimet. Multimeedia valikkursused õpetavad aga nii teoorias kui praktikas kasutama kujundusprogramme. Peale selle omandatakse baasteadmised graafilise disaini visuaalsest esteetikast ja elementaarsetest kujundusreeglitest.

Euroopa õppesuunal õpetatakse prantsuse keelt ja valmistatakse ette rahvusvaheliselt tunnustatud inglise keele testiks (IELTS-testiks). Süvendatud teadmised sotsiaalainetest, ajaloost, filosoofiast ja Euroopa õigus- ning kultuuriruumist annavad ettevalmistuse elamiseks ja õppimiseks Euroopas ja kaugemalgi. Suunakursused on  A2 keeletasemel võõrkeele (prantsuse keele) I-VI kursused, B1 keeletasemel võõrkeele kolm lisakursust, usundiõpetuse kursus, filosoofiakursus, Euroopa õiguse ja Euroopa kultuuriloo kursus, B2 keeletasemel võõrkeele lisakursused ja IELTS-testi ettevalmistuskursus.

Muusika õppesuunal on olulisel kohal musitseerimine ja omaloominguliste katsetuste julgustamine ning toetamine põhikoolis omandatud muusikalist kirjaoskust rakendades. Suunakursused on muusika eriala I–III, koorilaul, harmoonia, hääleseade, noodigraafika, laul (soololaul) ja instrumendiõpe. Õppesuunal jätkavad Ülejõe gümnaasiumi muusikaklassid ja õppekava rakendab koostööd Pärnu Ülejõe gümnaasiumi ja Eesti muusikakoolide liiduga.

Kui sul on tõsine soov õppida ja targemaks saada ning asuda edasi õppima ülikoolis sind huvitaval erialal, on Koidula gümnaasium tark valik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles