Andres Lindmäe: Sotsialism haigekassa moodi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Lindmäe.
Andres Lindmäe. Foto: PP

Pärnu Postimehes hiljuti ilmunud artikli kohaselt pole Eesti haigekassal (HK) sellest aastast plaani paljude väiksemate erakliinikutega mitmel erialal uusi lepinguid sõlmida või vähendatakse nende lepingumahtusid oluliselt. See puudutab peale Villa Medica kliiniku veel Fertilitase kliinikut Tallinnas, Hanvari kliinikut Saaremaal, Elite kliinikut Tartus, mitut väiksemat kliinikut ja eraarste.

HK on otsustanud, et ainult suured haiglatevõrgu arengukava (HVA) haiglad on vajalikud, ja ennekõike sõlmitakse lepingud nende soovitud mahtude ulatuses. Kui raha üle jääb, siis antakse teistelegi, kui ei jää, osutab teenust vaid HVA haigla. HK selles artiklis ei tähenda Pärnu haigekassat. Hindan praeguse Pärnu haigekassa juhi printsipiaalsust ja ausameelsust kõrgelt. Otsuseid teeb siinkohal aga Eesti haigekassa.

HK lähtub äraspidisest loogikast, et mis on hea arengukavasse kuuluvatele raviasutustele, on hea patsiendile ja Eesti riigilegi. Rahaliselt oleks süsteem justkui korras: HK eelarve on kaheksa protsenti suurem kui eelmisel aastal, survet kärbeteks pole. Süsteem on välja kujunenud ja toimib. Ei tasuks hakata remontima seda, mis remonti ei vaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles