Muuseumis tähistatakse maslennitsa't

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maslenitsa tähistamine Pärnus Munamäel. Arhiivifoto.
Maslenitsa tähistamine Pärnus Munamäel. Arhiivifoto. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Laupäeval tähistatakse Pärnu muuseumis perepäeval vene vastlaid ehk maslennitsa't.

Pärnu muuseumis toimuval perepäeval esinevad lasteeia Kelluke rühm Laduški ja Vene gümnaasiumi õpilased, kes esitavad temaatilisi laululugusid, ning lauluansambel Tropina Sindist. Ljubov Petrova ja Niina Mozessov tutvustavad maslennitsa nädalat Vene traditsioonis, toimub väikeste maslennitsa'te (nukukeste) ja helkurite meisterdamine.

Eesti alal on maslennits ehk võinädal enim tuntud setude juures. Venelastega on ühine saanisõitude komme, lõbutsemine ja lõõgastumine enne pikka paastuaega.

Maslennitsa't iseloomustab ka ohter pannkoogisöömine, sest  vanasti terve nädala väldanud pidustused kulmineerusid 40 päeva kestva suure paastuga.

Üritus toimub talvise kalendriga sünkroonselt kulgeva näituse „Talvine pühadering“ raames, mis teeb perepäevade kaudu sissevaateid Eestis elavate vähemusrahvuste talvisesse kombestikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles