Ajahammas järab hüljatud vallamaja

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paatsalu vallamaja on ehitatud 1891. aastal, tsaarirahas läks ehitamine koos materjalide ja meistri tasuga maksma 1269 rubla ja 74 kopikat.
Paatsalu vallamaja on ehitatud 1891. aastal, tsaarirahas läks ehitamine koos materjalide ja meistri tasuga maksma 1269 rubla ja 74 kopikat. Foto: Urmas Luik

Liiklustiheda Audru-Tõstamaa-Nurmsi tee kaldas kükitab nagu vallasant võsa veerel raudkivist välisseintega hüljatud maja, mille peaukse kohal veel päris kulumata tähed kinnitavad, et siin on olnud kauplus.

Tsaariaegsest Illuste külast pärit ehitusmeister Mihkel Kuusekänd pööraks ennast hauas ringi, kui teaks, mismoodi näeb mitu põlve hiljem välja tema juhendamisel 1891. aastal ehitatud Paatsalu vallamaja. Kuigi vanabalti tüüpi hoone on kultuurimälestiste riiklikus registris, on selle seisukord silmanähtavalt halb.

Alates 1939. aastast töötasid siin Karuse valla-, hiljem külanõukogu ametnikud. Poodi hakati pidama 1961. aastast, viimati oli kaupluse omanik Pärnu majandusühistu. Külarahvas tegi viimased ostud enne 1. augustit 1996, sestpeale on majauks kinni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles