Paikuse koolis loeti tavalisi sõnu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Samoilovi luulekonkursil artistlikkuse preemia pälvinud Paikuse kooli 8. klassi õpilased.
David Samoilovi luulekonkursil artistlikkuse preemia pälvinud Paikuse kooli 8. klassi õpilased. Foto: Alice Kajakas

Juba kolmandat aastat järjest toimus Paikuse põhikoolis Pärnus elanud ja siin oma viimse rahupaiga leidnud kuulsa vene luuletaja David Samoilovi loomingule pühendatud maakondlik õpilaste etluskonkurss vene keeles.

Konkursi eesmärk on süvendada õpilastes avaliku esinemise julgust ja tutvustada neile David Samoilovit, keda Jaan Kross on nimetanud silla ehitajaks kahe kultuuri vahel. Raske on leida paremat näidet kultuuridevahelisest dialoogist, kui seda on David Samoilovi kulgemine Eesti kultuuriruumis.

Ürituse eestvedaja oli Paikuse kooli vene keele õpetaja Eve Tannebaum, kellele olid organiseerimisel abiks õpilased – neile oli see üritus ühtlasi selleaastase loovtöö presentatsioon. Konkursi moto oli David Samoilovi ühe luuletuse pealkiri – „Armastan tavalisi sõnu“.

Kui 8.–12. klasside õpilased loevad ikka ja jälle David Samoilovi luulet, siis nooremale kooliastmele pakutakse igal aastal välja mõne vene lastekirjaniku luuletuste esitamise võimalus. Sel aastal esitati Agnija Barto loomingut. Luuletuste esitamises võistlesid Pärnumaa seitsme kooli õpilased: Pärnu-Jaagupist, Sindist, Jõõprest, Arest, Saugast, Pärnjõelt ja Paikuselt.

Žürii, mille koosseisu kuulusid Pärnu Vene gümnaasiumi õpetajad ja abituriendid, andis välja neli preemiat. Parimaks Barto esitajaks tunnistati Artur Valdre Sindi gümnaasiumist (juhendaja Tatjana Grigorjeva-Keerup), parimateks Samoilovi tõlgendajateks Laura Tamm ja Lembit Laks Pärnu-Jaagupi gümnaasiumist (juhendaja Elle Redlich). Artistlikkuse preemia pälvis Paikuse põhikooli õpilaste grupp koosseisus Mike-Richard Koch, Lisett Aidulo, Kärt Kaljuvee, Jan-Ander Kaur, Karl Kodu, Helina Nõgesmaa, Elian Peets ja Sirly Rogatkin ning parima lavastaja preemia läks nende juhendajale Sirje Suureväljale.

Ka publik sai sõna sekka öelda ja nii pärjati publikupreemiaga duo Grete Kera ja Brenetta Alliku Pärnu-Jaagupi gümnaasiumist (juhendaja Elle Redlich).

Hingelist ja luulelist õhkkonda konkursil toetas akna taga vaikselt langev lumi, mida David Samoilov on nii paljudes oma luuletustes imeliselt, aga samas lihtsalt kirjeldanud. Jõõpre põhikooli õpetaja Ülle Variku sõnul populariseerib selline ettevõtmine õpilaste hulgas vene keele õppimist. Pärnu-Jaagupi õpetaja Elle Redlich lisas, et nende koolis on see üritus alati oodatud ning soov konkursil osaleda igal aastal aina rohkearvulisem.

Kiidusõnu pälvisid Vene gümnaasiumi õpilased, kes ürituse sisse juhatasid, andes võimaluse kuulata innustatud ja säravat esinemist aktsendivabas ja ilmekas vene keeles, David Samoilovi emakeeles.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles