Kui kaua võib töötada käsunduslepingu alusel?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Kui kaua võib töötada käsunduslepingu alusel ja millised õigused töötajal sellega kaasnevad? Olen töötanud puhkuse- ja haigushüvitiseta.

Vastab tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Liis Kiiver:

Töölepingu seadusest ei leia käsunduslepingu ega muude teenuseosutamise lepingute regulatsiooni. Käsunduslepingu regulatsioon on võlaõigusseaduses.

Kuna töölepingu eristamine ülejäänud teenuseosutamise lepingutest võib teatud juhtudel osutuda keeruliseks ja mitmeti mõistetavaks, sätestab töölepingu seaduse 1. paragrahvi 2. lõige töötaja kaitse eesmärgil eelduse, mille alusel loetakse leping, mille puhul üks isik teeb teisele tasu eest tööd, seni töölepinguks, kuni ei ole tõendatud vastupidist.

Sisuliselt on tegemist pööratud tõendamiskohustusega, mille raames väidetaval tööandjal tuleb vaidluse korral tõendada, et tegu on muu võlaõigusliku lepingu, mitte töölepinguga.

Seega tuleb tähelepanu pöörata, millisele lepingule tööle asumisel alla kirjutatakse ja missugune on poolte tahe. Samal ajal on leping ju poolte kokkulepe ja pooled on vabad valima, kas nad soovivad sõlmida töö- või teenuseosutamise lepingut, nagu on käsundusleping.

Käsunduslepinguga töötavale isikule ei laiene töölepinguseadusest tulenevad õigused, näiteks õigus saada puhkust ja puhkusetasu, samuti õigus saada täistööajaga töötamisel vähemalt töötasu alammäära suurust töötasu ja lepingu ülesütlemise hüvitisi.

Haigushüvitist on õigus saada kindlustatud isikul töövõimetuslehel märgitud töö- või teenistuskohustuste täitmisest vabastuse üheksandast päevast alates.

Kindlustatud isik on ka üle kolmekuuse tähtajaga või tähtajatu töövõtu-, käsundus- või muu teenuse osutamiseks sõlmitud võlaõigusliku lepingu alusel töö- või teenustasusid saaja. Ta ei ole kantud äriregistrisse füüsilisest isikust ettevõtjana ja tema eest on kohustatud maksma iga kuu sotsiaalmaksu lepingu teine pool sotsiaalmaksuseaduse alusel vähemalt eelarveaastaks riigieelarvega kehtestatud kuumääralt arvutatuna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles