Internet tuleb suvilasse järele

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on Kõu internettipääsu lubav mobiilne seade.
Pildil on Kõu internettipääsu lubav mobiilne seade. Foto: Toomas Huik/Postimees

Mobiilse interneti firmad teevad praegu üksteise võidu suveks sooduspakkumisi.

Loomulikult ei pea rannas või suvilas ninapidi internetis istuma, aga vahel tahaks ju piiluda, mida ilmateade lubab, või kirju lugeda. Tarbija uuris, missugused võimalused on Pärnumaal suveks ajutine internetiühendus soetada.

EMT avalike suhete juht Kaja Sepp: “EMT pakub suve lõpuni piiramata mahuga mobiilset internetti 109 krooni eest kuus. Sellega ei kaasne siduvaid kohustusi: kui klient soovib, võib ta suve alguses sõlmitud lepingu igal hetkel lõpetada.

EMT kiire mobiilse interneti ehk 3,5Gga on kaetud Pärnu ja linna lähiümbrus ning väljaspool Audru, Häädemeeste, Halinga, Ikla, Kilingi-Nõmme, Sauga, Sindi ja Vändra.

EMT 3,5G võrgus on kiirus kuni 21Mbit/sek, mis on võrreldav tavalise koduse internetiühendusega. Seega saab mobiilset internetti kasutada samamoodi kui tavalist, märkamata kiiruste vahet.

Mujal katab kogu Pärnumaad EMT EDGE kiirusega 256 kbit/sek. See on kiirus, millega saab vabalt e-kirju lugeda ja saata ning ilmateategi näeb kenasti ära. Pikemaks ja põhjalikumaks veebis surfamiseks ja videote vaatamiseks on see siiski aeglane.

EMT pakub kliendile testida mobiilset internetti ja levi tugevust: kui klient ostab netipulga, on tal võimalus see kahe nädala jooksul tagasi tuua ning EMT tagastab raha, kui seade on töökorras. Klient tasub ainult selle perioodi andmeside eest.”

Tele2 kommunikatsioonijuht Kersti Gorstov: ”Ajutise lahendusena pakub Tele2 kuumaksuvaba internetti, mis ideaalselt sobib maakoju. Kuumaksuvaba internetiga ei kaasne lepingut ega arvet. Tasuda tuleb vaid nende päevade eest, mil inimene internetti reaalselt kasutab. 25 krooni eest ööpäevas saab internetti kasutada piiramatult.

Kuumaksuvaba internetti pakub Tele2 modemiga ja ilma. Modemiga variant kannab nime Tele2 Interneti Stardikomplekt ning sisaldab Tele2 netipulka ja ettemaksuga internetikaarti, millel kolme päeva jagu tasuta internetti. Kui endal on modem olemas või on see ehitatud sülearvutisse, piisab Tele2 internetikaardist, mille peal samuti kolme päeva jagu tasuta internetikasutust.

10. juunist suve lõpuni maksavad Tele2 internetipakkumised 99 krooni kuus ja töötavad maksimaalkiirusel.

Tele2 mobiilset internetti saab kasutada igal pool Eestis, enamik Pärnumaast on kaetud Tele2 kiire 3,5G internetivõrguga. Mais kattis Tele2 kiire internetiga Uulu, Kilingi-Nõmme, Libatse, Audru, Jõõpre, Tori, Tootsi, Oidrema, Halinga, Rannametsa, Ristiküla, Kalli, Tõstamaa ja Võiste kandi külad. Üks 3,5G jaam katab internetiga maa-ala 20 kilomeetri raadiuses. Kiire internetiühendus on olemas Pärnuski.”

Elisa suhtekorraldusjuht Marika Raiski: “Suveks tasub võtta Elisa MiNT, mis on mahupiiranguteta, ja kuutasu on MiNT Lightil 99 krooni. Kõikide MiNTi-dega saab klient kaasa tasuta netipulga ning suve lõpuni Elisa kiirusepiiranguid ei rakenda. MiNTides on kiirused võrreldavad interneti püsiühenduste kiirustega.

Kliendile on väga oluline, millise kiirusega ta mobiilset internetti kasutab, seepärast oleme sel aastal võtnud eesmärgi laiendada jõuliselt 3,5G leviala.

Suvele mõeldes on väga oluline, et katsime mobiilse internetiga Saare- ja Hiiumaa praamid, pakkudes m-internetti nii Virtsu, Rohuküla, Heltermaa, Kuivastu sadamas kui kogu praamiteekonnal. Oluline on seegi, et suvitushooajal saab Elisa klient kiiret mobiilset internetti kasutada nii Pärnu linnas kui terves Pärnu maakonnas, samuti näiteks Kihnu saarel.

Elisa mobiilse interneti leviga on kaetud kogu Pärnu maakond. Kõikjal, kus seni on olnud GSM-levi, pakume märtsist kiiret m-interneti teenust. Suvekodude piirkondades, näiteks Kabli ja Varbla kandis, on Elisa tugijaamad olemas ja m-internet kättesaadav.

Isegi seal, kus mobiililevi pole maksimaalne, tasub mobiilset internetti proovida, sest helistada saab kvaliteetselt isegi juhul, kui telefon näitab ekraanil kahte-kolme levipulka.

Kuna Elisa pakub MiNTile kvaliteedigarantiid, on võimalik leviprobleemide korral leping nädala jooksul kuludeta lõpetada. Samuti võib MiNTi nädala tasuta proovida: tuleb võtta Elisa esindusest netipulk, valida pakkumine, allkirjastada leping ja kasutada teenust. Seitsme päeva jooksul võib klient loobuda lepingust tasu ja liitumiskohustuseta.”

Elioni tehnikajuht Heigo Ensling: “Varsti on käes aktiivne puhkuste aeg ja loomulikult ei suuda inimene, kes iga päev veedab arvuti taga enamiku tööpäevast, puhkuse ajalgi arvutit käest panna.

Kõige lihtsam on Elioni Kodulahenduse Wimaxi klientidel, nemad saavad kasutada kõiki Elioni WiFi levialasid kogu Eestis: Alexela, Olerexi, Neste ja Statoili bensiinijaamad, sadamad ja paljud muud kohad. Seda kõike tasuta. Samuti on võimalik sama kasutajatunnuse ning parooli abil kasutada Telia-Sonera WiFi levialasid Taanis, Norras, Rootsis ja Soomes.

Ülejäänud kasutajad peavad lunastama päeva- või tunnipileti, päevapilet saabub SMSina ning maksab 22 krooni. Samal ajal ei sea pilet piiranguid kasutaja asukoha suhtes: hommikul võid lugeda uudiseid Võrus, lõunasöögi kõrvale saad heita pilgu oma postile Viljandis ning õhtul annad sõpradele teada, et jõudsid Hiiumaale.

Ja kui tõesti ei saa arvuti ega internetita, võib varustada sülearvuti digi-TV-pulgaga, et peale internetiühenduse saaks kõikjal Eestis vaadata viit telekanalit.

Aga kui prooviks olla vähemalt nädal aega arvuti ja netiühenduseta? Ehk polegi see nii raske, kui algul tundub?”

Eesti Energia televõrgu projektijuht Ingrid Hakkaja: ”Kõu pakub mitu võimalust, et suvisel ajal ringi liikudes oleks internetiühendus kättesaadav. Meil on kolm varianti eri hinnaklassist mobiilseid terminale, mida on lihtne ühendada arvuti USB-pessa, ning ühendus e-maailmaga ongi olemas. Lisaks on võimalik endaga igale poole kaasa võtta statsionaarseid ehk koduseadmeid, millele saab juurde osta aku. Sellise terminaliga pole elektritoidet vaja. Kõu on kättesaadav peaaegu kõikjal Eestis ning sellel puuduvad kiirus- ja mahupiirang.

Kui suveperiood koos matkamiste-puhkustega läbi saab, on võimalik Kõu teenus järgmise suveni peatada. Peatatud Kõu teenuse eest maksma ei pea.”
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles