Juhtkiri: Ammused tolmunud asjad

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Siim Kallase ajal Eesti Pangast välja antud väidetavad garantiikirjad sajale miljonile dollarile ei peaks tekitama mingeid erilisi tundeid, pigem küsimusi. Peamine neist on, kas kuskil sahtlis on tallel veel midagi mõjusamat, millega võiks rikkuda Kallase võimaluse saada nimetatud valitsusjuhiks.

Garantiikirjad, mida vaja ei läinud ja mille väljaandmise motiividki on avalikkusele segaseks jäänud, tõenäoliselt Kallast ei takista. Pealegi, ilmselt on ta sellega arvestanud, et üht-teist küsitavat võib taas välja ujuda. Peame silmas pidama, et 20 aastat tagasi oli väga keeruline aeg, mis nõudis keerulisi otsuseid. Eeskuju polnud kuskilt võtta, küllap otsustati sageli oma paremast tundest lähtudes. Nüüd võib mõni selline otsus tunduda kahtlase väärtusega, kuid pole ka imestada, kui projitseerime toonased tegemised nüüdsesse taustsüsteemi.

Garantiikirjade lugu on ilmekas siiski vähemalt ühest aspektist. Me tunneme ja teame Eesti Vabariigi lähiajalugu väga vähe, kuigi 20aastane veelahe on juba päris märkimisväärne.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles