Liigne päevitamine viib tervise ja toob kortsud

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui risk haigestuda melanoomi on ühel inimesel poolesajast, siis suve tipp-päevadel Pärnu randa kogunenud 20 000 inimesest on ohus 400.
Kui risk haigestuda melanoomi on ühel inimesel poolesajast, siis suve tipp-päevadel Pärnu randa kogunenud 20 000 inimesest on ohus 400. Foto: Henn Soodla

Pärnu on taas päevitajate paradiis, kus tuhanded üle pikkade kuude taas randa tormajad üritavad päikesest võtta maksimumi.

Läksin Pärnu haigla naha- ja suguhaiguste osakonna juhataja Taimi Pohlaku jutule lootusega, et ta kuulutaks asjatuks hirmu, justkui jõuaks põhjamaine päike meie üürikese suve kestel inimestele palju liiga teha. Nii ei läinud, otse vastupidi.

"Nahavähk on paraku meie töös üsna igapäevaseks muutunud, selle kõige kurjemat avaldumisvormi melanoomi esineb pisut vähem, aga on sedagi," tõdes Pohlak. "Melanoomi esineb praegu kindlasti rohkem kui minu siin töölehakkamise ajal 36 aastat tagasi."

Kõige enam peaksid end hoidma heledanahalised inimesed, kuna nende nahas leidub vähem melaniini, seega kaitse UV-kiirguse kahjustuse vastu nõrgem.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles