Lasteaednikud osalesid infomessil Suunaja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu lasteaednikud käisid infomessil Suunaja oma eriala tutvustamas.
Pärnu lasteaednikud käisid infomessil Suunaja oma eriala tutvustamas. Foto: Erakogu

Pärnu kontserdimajas toimus 19. korda koolinoortele infomess Suunaja, kus huvilised said tutvuda linna ja maakonna gümnaasiumidega, kohal olid kutse- ja kõrgkoolide esindajad üle Eesti ja organisatsioonid, mis tutvustasid noortele pakutavaid võimalusi nii Pärnus kui välismaal.

Pärnu Kadri tänava lasteaia direktor Reeli Tänavsuu tegi ettepaneku reklaamida Suunajal lasteaiaõpetaja erialagi. Lasteaiaõpetaja töö on põnev, mitmekülgne ja loov. Messil osalemise eesmärk oli tutvustada noortele lasteaiaõpetaja, eripedagoogi ja logopeedi elukutset.

Töö lastega saab toimuda ainult läbi mängu ja praktiliste tegevuste. Üle riigi on lasteaedades kasutusel palju aktiivõppe meetodeid. Meie Pärnus tutvustasime neist kolme: suunatud uurimuslikku õpet, Arvumaad ja programmi „Kiusamisest vabaks“.

Suunatud uurimuslik õpe ehk avastusõpe on süsteemne meetod, mis tugineb lapse käelisel tegevusel. Õpetaja suunamisel laps uurib ja avastab kõigepealt oma meelte teadliku kasutamisoskuse. See aitab avastusõppe teemasid läbida (avasta värvused, ilm, mõõdud),  ümbritseva eluga tutvuda ja seoseid luua.

Arvumaal läbib laps mängulise õpperaja, tutvudes selle käigus nii arvu koostisega kui ka numbritega. Tegevuspaigaks on Arvumaa, kus asub Arvulinn, milles arvude aiad, majad, arvud ise jpm matemaatikaga seonduvat. Igal arvul on oma lugu ja luuletus ning samuti leiab arvude kohta palju mänge ja tegevusi.

Kiusamisvaba lasteaia metoodika kaudu õpivad lapsed oma käitumist reguleerima ja konflikte lahendama. Tänapäeval on see väga oluline sotsiaalne oskus, millest oleneb lapse edasine toimetulek koolis ja hiljem täiskasvanuna. Oluline on täiskasvanute eeskuju probleemide lahendamisel, nendega toime tulemisel. Lastes arendatakse sallivust ja õpetatakse lapsi märkama mitmekesisust elus laiemalt.

Logopeed ehk kõneraviõpetaja tegeleb eri vanuses laste ja täiskasvanutega. Lasteaia logopeed arendab nende laste kõnet ja suhtlemist, kelle  kõne on vähene või on selles vigu. Kooli logopeedi töö kese on laste kirjaliku kõne mõistmine ja loome parandamine.

Eripedagoog on pedagoog, kes töötab arenguliste ja hariduslike erivajadustega lastega, õpiabiõpetajana ja on vanemate nõustaja. Eelkõige arendab ta inimese isiksust, lapse taju, mõtlemist, mälu ja mõistmist. Eripedagoog kasutab õpetamisel erimetoodikaid, näiteks kitsamalt spetsialiseerunud eripedagoogid võivad olla surdopedagoogid, kes tegelevad kurtide ja kuulmislangusega lastega.

Meie töötoa vastu tundsid huvi õpilased, kes kasutasid võimalust peale brošüüride kogumise elavdada oma päeva mängude läbimängimisega. Messi külastanud noored lapsevanemad said teadlikumaks lasteaia igapäevaelu sisulisest tööst ja logopeedide-eripedagoogide tähtsast rollist lasteaias. Lapsi paelus huvitav väljapanek vahenditest, millega sai kohapeal mängida.

Meie arvates on väga oluline, et saime oma elukutset praktikutena tutvustada ja selle vastu huvi äratada. Loodame, et sellest saab traditsioon.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles