Linnud meie õuel!

, Raeküla lasteaia vanemõpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõbus linnupäev Raeküla lasteaias.
Lõbus linnupäev Raeküla lasteaias. Foto: Ene Laidvee

Linnulaulu pole võimalik ümber jutustada, kindlasti ei saa õiget linnulaulu kuulata toas. Seda peab igaüks ise looduses tegema.

Pühapäeval, 9. märtsil oli linnu- ehk sirgupäev, mis on maarahva kalendris pühendatud lindude ja kevade ootamisele. Sirgupäeval pöörab 40 lindu “suu suvõ poolõ, pää päävä poolõ” ja hakkab kodu poole lendama. Lindude ootamine ja saabumine on maarahvale olnud alati eriliselt tähenduslik. Kevadekuulutajate saabumine paneb südame kiiremini põksuma ja toob rõõmusära näole.

Pärnu Raeküla lasteaias tähistati linnupäeva esmaspäeval. Raeküla lasteaed on üks tore linnupere. Meie lasteaia rühmadel on igati vahvad linnunimed. Meil on Värvukesed, Sirtsukesed, Siisikesed, Siidisabad, Kullalinnud ja Õnnelinnud.

Meie sõbralik linnupere teab sedagi, et kevad algab päikesesoojuse, lumesulamise ja rändlindude saabumisega. Sellist uudist tulid meie õuele kuulutama Metsahaldjas (õpetaja Maia) ja vares Vaak (muusikaõpetaja Diane). Pärast toredat uudist juhendas Metsahaldjas lapsi linnupesapuude juurde mängima. Iga pesapuu juures ootas ees õpetaja abi, kes soovis lastega linnumänge mängida.

Kullalindude rühma õpetaja abi Malle korraldas lastele mängu „Lendab, ei lenda“, kus linnud  otsivad maast toitu.

Siidisabad asusid kodu rajama, lapsed „punusid“ koos õpetaja abi Helenaga endale värvilisi pesakesi.

Väike värvuke istus heki ääres, keerutas oma pehmet sulekatet ja laulis üha valjemalt lastele „Öö ja päev“. See tore kuulutaja oli värvukeste rühma õpetaja abi Sigrid. Lapsed pidid vastavalt märguandele leidma oma pesakese või lendama.

Siisike laulis uhkelt oma rohelises kuues aia ääres: „Olen leidnud pesa jaoks suurepärase koha!“ Sellise lauluga kutsus ta lapsi enda juurde aiale joonistama linde, päikest, pesakaste.

Sirtsukese rühma õpetaja abi Anneli varustas oma pesa ümbruse käbidega, et väljastpoolt ei ründaks linnukesi mõni kass. Lapsed harjutasid koos käbide viskamist.

Õnnelindude pesapuu juures käis pesapunumine väga sõbralikult. Õpetaja abi Relika aitas lastel leida sobiv paariline, kellega koos pesakohta otsiti.

Kui kõik lapsed läbisid pesapuud, said nad Metsahaldja juures lõpuks uuesti kokku. Metsahaldjas tänas osalejaid tervislike maiustustega. Ilusal kevadisel päeval oli õues tore  linnumänge mängida.

Raeküla lasteaia õpetajad tänavad õpetaja abisid nende vahvate mängude eest, mida nad lastele õpetasid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles