Sõpruslinnad – kas teema minevikust?

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1994. aasta suvel kirjutati Pärnu raekojas alla Pärnu ning Sotši sõprusleping. Ühispildi esireas on Sotši abilinnapea Sergei Žuravljov (vasakult teine), suhete startermootor Ants Paju, Pärnu linnapea Rein Kask ja Venemaa Föderatsiooni suursaadik Eestis Aleksandr Trofimov. Seisavad Pärnu linnavalitsuse välissuhete nõunik Toivo Riimaa (vasakult teine), toona Eesti välisministeeriumis Venemaa teemaga tegelnud ja Moskvasse järgmiseks suursaadikuks lähetatud pärnakas Mart Helme, Kaukaasia eestlaste eestvedaja Ugo Reiljan ja Pärnu linnavolikogu esimees Märt Mere.
1994. aasta suvel kirjutati Pärnu raekojas alla Pärnu ning Sotši sõprusleping. Ühispildi esireas on Sotši abilinnapea Sergei Žuravljov (vasakult teine), suhete startermootor Ants Paju, Pärnu linnapea Rein Kask ja Venemaa Föderatsiooni suursaadik Eestis Aleksandr Trofimov. Seisavad Pärnu linnavalitsuse välissuhete nõunik Toivo Riimaa (vasakult teine), toona Eesti välisministeeriumis Venemaa teemaga tegelnud ja Moskvasse järgmiseks suursaadikuks lähetatud pärnakas Mart Helme, Kaukaasia eestlaste eestvedaja Ugo Reiljan ja Pärnu linnavolikogu esimees Märt Mere. Foto: Erakogu

Pärnu linnavalitsuse kodulehe andmeil on pärnakail üheksas riigis tosin sõpruslinna, tegelikkuses on enamikuga koostegevus nii eestvedajate kui vastastikuse huvi kahanemise tõttu juba aastaid soikunud.

20 aasta tagusel üldlaulupeol olid Pärnu külalistena delegatsioonid Södertäljest, Oskarshamnist, Helsingborgist, Helsingørist, Tielist, Granist, Vaasast, Jelgavast, Šiauliaist ja Siófokist. Kõigiga allkirjastati siis üldsõnaliste sõpruslepingute asemel koostööprotokoll, 1999 mõni leping uuendati.

Pärnu sõpruslinnad on paberi peal Leedu Šiauliai (koostöö aastast 1967, leping 1992), Läti Jelgava (suhted aastast 1957), Norra Gran (koostöö ja leping 1992), Rootsi Helsingborg (suhted 1989, leping 1999), Södertälje (suhted 1990, leping 1999) ja Oskarshamn (leping 1989, uuendatud 2000), Soome Vaasa (suhted juba alates 1956. aastast!), Taani Helsingør (koostöö 1988, leping 1991), Ungari Siófok (koostöö 1991, leping uuendati 2001), USA Ocean City (koostööleping 2003) ja Portsmouth (Pärnuga suhete algus 1990, 1991 kinnitas Portsmouthi volikogu Pärnu enda sõpruslinnaks, kahepoolse lepingu allkirjastas Pärnu linnapea Vello Järvesalu 1999 Portsmouthis, aga ilmselt see ei tööta, sest mõni aasta tagasi otsis Portsmouth Eesti Vabariigi suursaadiku Marina Kaljuranna kaudu uut sõpruslinna!) ning Venemaa Sotši (leping 1994).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles